Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanların %62’si Almanya’nın yeni bir göç dalgasını başarı ile omuzlayabileceğini düşünüyor

Almanların %62’si Almanya’nın yeni bir göç dalgasını başarı ile omuzlayabileceğini düşünüyor

Alman ZDF televizyonunda 1977’den beri yayımlanan Polit Barometer programında paylaşılan anketin sonuçları, Almanların yeni ve büyük bir göç akımına olumsuz bakmadığını gösteriyor. Partiler temelinde yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre göçmenlere en sıcak bakan parti Yeşiller. En düşük oran Almanya’nın aşırı sağcı partisi AfD’de.

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ile birlikte ivmelenen Afganların başka ülkelere göç etme eğilimi, göçmenlere karşı tavır konusunda tüm dünyada yeni bir tartışmayı tetikledi.

Bu ülkelerden biri de Avrupa Birliği’nin lider ülkesi Almanya. Almanya için bu tartışmalar, yaklaşan genel seçimler açısından da önemli.

Almanya’da genel seçimlere bir ay kala, ırkçı ve aşırı sağcı partiler göçmen karşıtı propagandalarına hız verdi. Fakat bu propaganda toplumda ne kadar karşılık buluyor?

ZDF’nin 1977’den bu yana yayında olan Polit Barometer programında düzenli olarak yayımlanan anket bu konuya odaklanıyor.

ZDF’nin araştırmasında, Almanların oy verdikleri siyasi partilere göre Afgan göçmenlere nasıl baktığı ele alınmış.

Ankette Alman vatandaşlarına, “Almanya yeni ve büyük bir göç dalgasıyla karşılaşırsa, ülkenin bununla başa çıkabileceğini düşünüyor musunuz” sorusu yöneltilmiş.

Yüzde 62 yeni bir göç akımından “korkmuyor”

Araştırma sonuçları, Alman vatandaşlarının göçmenlere karşı tutumunun siyasilerden daha anlayışlı olduğunu gösteriyor.

Katılımcıların yüzde 62’si Almanya’nın böyle bir göç dalgasıyla başa çıkabileceğini söylerken, sadece yüzde 32’si olumsuz cevap veriyor.

En yüksek olumlu oy oranları Yeşiller ve Sol Parti’de

Soruya olumlu cevap veren partililerin en büyük çoğunluğu Yeşiller Partisi (%89) ve Sol Parti’nin (%78) üyeleri.

Almanya’nın en büyük partisi Hristiyan Demokrat Birliği’ne (CDU&CSU) oy verdiğini söyleyenlerin %65’i, Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) oy verenlerin %63’ü Almanya’nın yeni bir göç akımını yönetebileceği görüşünde.  

Alman liberallerinin partisi Hür Demokratik Parti’ye (FDP) oy verenlerin arasında bu oran %58.

Herhangi bir siyasi partiye üye olmadan seçime katılanların %33’ü “evet, baş edebilir” görüşünde.

Irkçı AfD’de oran yüzde 19

Ankette en düşük oran, tahmin edilebileceği gibi Almanya’da aşırı sağ ve ırkçılığın temsilcisi durumundaki Almanya için Alternatif Partisi AfD’de (%19).

- Advertisment -