Ana SayfaHaberler“Almanya cumhurbaşkanı gibi olacak”

“Almanya cumhurbaşkanı gibi olacak”

Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu, İYİ Parti genel merkezine giderek Akşener ile konuştu. Akşener’e “Ben cumhurbaşkanlığına değil, başbakanlığa adayım” açıklaması soruldu: “13. Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak demiştim. Sayın Erdoğan’ın tek adamlık sisteminde musmutlu kullandığı o yetkileri kullanmayacak. Almanya cumhurbaşkanı gibi olacak.” Karamollaoğlu: “Akşener’in cumhurbaşkanlığı adaylığından feragat etmesi önemli bir adım.”

Görüşmenin ardından ilk sözü alan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu şöyle dedi:

“(Akşener’in) Özellikle siyasette son dönemde takındığı tavır, ortaya koyduğu fikirler itibarıyla tebrik etme ihtiyacı duydum. Kendisinin Cumhurbaşkanlığı adaylığından feragat etmesi kanaatime göre önemli bir adımdı. Ülkemizin problemleri çok ve her geçen gün artıyor. Bu problemlerin çözümü sağlam politikalarla gerçekleştirilir. Seçimler önemli bir vesile. Seçimlere normal şartlarda 1.5 yıldan fazla zaman var ama öyle gözüküyor ki Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis açıldıktan sonra Meclis’te seçim kanunlarıyla ilgili bir takım değişikliğe gidecek. Kısa vadeli menfaatlerini geliştirmek için yaptıkları açık. Kamuoyunda son zamanlarda oluşan hava ne yapılırsa yapılsın problemler çözülmediği sürece vatandaşın rahat etmesi mümkün değil. İnsanlar söze doydular, icraat bekliyorlar. İcraat de iktidardan gelir.”

“Seçimin ana teması: Tek adam rejimi mi, parlamenter demokrasiye geçiş mi?”

Meral Akşener’e de “Cumhurbaşkanlığına değil, başbakanlığa adayım” sözleri soruldu:

“Ne söylediğimi çok açık ifade ettim. Dolayısıyla bir sistemin tartışılması gerektiğini, gelecek seçimlerde -ister 2023 isterse daha önce yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri- Sayın Erdoğan ve karşıtları değil, ‘Partili cumhurbaşkanlığı sistemi mi, tek adam rejimi mi, hukukun, demokrasinin, adaletin tek kişinin iki dudağının arasına sıkıştırıldığı bir sistem mi?’ yoksa ‘Hukukun, adaletin tesis edildiği, demokrasinin tam ve kâmil uygulandığı parlamenter demokrasiye geçişin yapıldığı bir seçim mi?’ Seçimin ana teması bu olacak.”

“Cumhur İttifakı bizim Millet İttifakı’nın adayını çok merak ediyor. Daha önce bir TV programında, alsınlar seçim kararını 13. Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak demiştim. Çok hızlı bir şekilde parlamenter sisteme geçiren Sayın Erdoğan’ın tek adamlık sisteminde musmutlu kullandığı o yetkileri kullanmayacak. Almanya cumhurbaşkanı gibi olacak. Ve mutlaka kazanacak bir arkadaşımız olacak.”

‘Seçimlerde milletimize verdiğimiz bir söz metni olacak’

“Millet İttifakı’nın bileşenlerinin Genel Başkan Yardımcıları kendi aralarında görüşüyorlar. İYİ Parti olarak, ‘İyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem’ adı altında ana ilkelerini, devlet tasarımını, sistem tasarımı öne koyduğumuz bir açıklama yaptık. Gelecek Partisi daha ziyade hukuk metni çerçevesinde bir metin hazırladı. Diğer siyasi partilerin de bu konuda görüşleri var. Bunların ortaklaşmasına dair bir çalışma var. Daha sonra bir araya gelip, hepimizin imzasını atacağı bir çerçeve oluşacak. Bu aynı zamanda seçimlerde milletimize atacağımız adımların da yer alacağı bir manifesto demeyelim de bir mutabakat, milletimize verdiğimiz bir söz metni olacak.”

- Advertisment -