Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya’da 101 yaşındaki Nazi gardiyana 5 yıl hapis cezası verildi

Almanya’da 101 yaşındaki Nazi gardiyana 5 yıl hapis cezası verildi

Almanya’da 2011’de tetik çekmeyen veya ölüm emri vermeyen fakat dolaylı yoldan savaş suçlarına iştirak eden eski Nazilerin de cezai sorumluluğu olduğuna karar verilmesinin ardından sekreterler ve gardiyanlar da yargılanmaya başlamıştı. Bu çerçevede en son Josef S. Rumuzlu 101 yaşındaki Nazi gardiyan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Almanya’da bir ilk derece ceza mahkemesi, Josef S. Rumuzlu 101 yaşındaki Nazi gardiyanına 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Josef S.’nin 3 bin 500 kişinin katledildiği Sachsenhausen Toplama Kampı’nda 3 sene boyunca gardiyanlık yapmasını hapis cezası için yeterli buldu.

Almanya’da 2011’de tetik çekmeyen veya ölüm emri vermeyen fakat dolaylı yoldan savaş suçlarına iştirak eden Nazilerin de cezai sorumluluğu olduğuna karar verilmiş, bu bağlamda toplama kampı gardiyanlarıyla sekreterlerinin de cezai sorumluluğu olabileceğine hükmedilmişti.

101 yaşındaki Josef S.’nin yargılanmaya başlaması, Alman hükümetinin Kızıl Ordu’nun ele geçirip Moskova’ya götürdüğü toplama kampı arşivini 2018’de taraması ve bu sayede gardiyanlarla sekreterlerin bilgilerine ulaşılmasıyla mümkün olabilmişti.

Alman mahkemesi, Josef S.’nin 3 yıl boyunca gardiyanlık yapmasını işlenen soykırım suçuna iştirak etmesinin kanıtı olarak gördü ve 5 yıllık hapis cezasına hükmetti. Josef S.’nin gardiyanlık yaptığı toplama kampında aynı zamanda gaz odası ile katliam yönteminin de kullanıldığı belirtildi. Nazi gardiyanın avukatları karara üst derece mahkemesinde itiraz edeceklerini açıkladı ve 101 yaşındaki sanığın hapse girmemesi için çaba harcayacaklarını vurguladı. Tekerlekli sandalye ile duruşmalara katılan 101 yaşındaki gardiyan bir dosya ile yüzünü sakladı. Mahkeme ve hükümet yetkilileri sanığın gerçek kimlik bilgilerini açıklamama kararı aldı.

- Advertisment -