Ana SayfaHaberlerAlmanya’da demokrasi: Filistin’e destek etkinliğini polis bastı; eski Yunan maliye bakanının zoom...

Almanya’da demokrasi: Filistin’e destek etkinliğini polis bastı; eski Yunan maliye bakanının zoom dahil herhangi bir siyasi faaliyette bulunması yasaklandı

Alman polisi, Berlin’de Filistin’e destek için Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2025 (DiEM25) tarafından düzenlenen etkinliği basarak iptal etti, binayı terk etmeyenleri gözaltına aldı. Etkinlikte zoom üzerinden konuşma yapacak olan DiEM25 başkanı, Yunanistan eski maliye bakanı Yanis Varoufakis’in konuşmasını engellemek için binada elektrikler kesildi. Alman İçişleri Bakanlığı DiEM25’in ve Yanis Varoufakis’in Almanya’da zoom dahil herhangi bir siyasi faaliyette bulunmasını yasakladı.

Yunanistan’ın önde gelen solcu siyasetçilerin, eski maliye bakanı Yanis Varoufakis’in dün (12 Nisan Cuma) zoom üzerinden bağlanarak konuşma yapacağı Berlin’deki Filistin yanlısı bir etkinlik, Alman polisi tarafından basılarak iptal edildi.

2016’da Berlin ve Roma’daki törenlerle kurulan ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine giren Avrupa’da Demokrasi Hareketi 2025’e (DiEM25) başkanlık eden eski Yunan maliye bakanı Varoufakis’in, Pazar gününe kadar Almanya’nın başkentinde devam edecek olan Filistin Kongresi’nde konuşma yapması planlanıyordu.

Ancak yüzlerce polis memuru etkinlik alanını abluka altına alarak binaya saldırdı ve organizatörlerden canlı yayını kesip etkinliği sonlandırmalarını talep etti.

Uyarılara rağmen binadan ayrılmayan Yahudilerin Barış İçin Sesi’nden Udi Raz’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, polis tarafından gözaltına alındı.

Berlin polisi, Yanis Varoufakis’in zoom üzerinden konuşma yapacağı etkinliği engellemek için binadaki elektriği de kesti.

Olayın ardından bugün de Almanya İçişleri Bakanlığı, DiEM25’in Almanya’da faaliyet yapmasını ve Yanis Varoufakis’in zoom dahil herhangi bir siyasi etkinlikte bulunmasını yasakladı.

Varoufakis sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunu söyledi:

“Almanya İçişleri Bakanlığı bana karşı her türlü siyasi aktiviteyi yasaklayan bir ‘karar’ yayınladı. Sadece Almanya’ya ziyaret yasağı değil, Zoom üzerinden katılım da yasak. İşte, yayınlanması bu yasağa neden olan konuşma. Kendiniz karar verin!”

- Advertisment -