Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya’da ipler şimdilik Liberaller ve Yeşillerin elinde: Ya Trafik ışıkları ya da...

Almanya’da ipler şimdilik Liberaller ve Yeşillerin elinde: Ya Trafik ışıkları ya da Jamaika koalisyonu

Ülkede 20. Federal Meclis'i (Bundestag) belirlemek için 26 Eylül’de yapılan seçimleri geride bıraktık. . Şimdi yeni şansölyenin kim olacağı sorusunun yanıtını koalisyon görüşmelerinin sonunda alacağız. Kimse şimdilik Mickey Mouse (CDU/CSU ve SPD) istemiyor. İstikşafi görüşmelerde birlikte hareket edecek olan Yeşiller ve Liberal FDP, ya seçimleri önde bitiren SPD ile Trafik ışıkları koalisyonunu ya da CDU/CSU ile Jamaika koalisyonunu kuracak.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Federal seçimleri Hristiyan Birlik partileri CDU ve CSU’nun çok az ilerisinde bitirdi

%25.7 alan SPD, 206 koltuk ile tek başına hükümet kuracak orana sahip değil. Yüzde 24.3 ile 196 koltuğun sahibi olan CDU-CSU, başbakan adayı Armin Laschett ile SPD kadar iddialı.

Önceden söylemek gerekir ki, kimse aşırı sağ parti Afd (Almanya için Alternatif)’yi istemiyor. Hristiyan Birlik Partileri de Die Linke’nin olduğu herhangi bir senaryoya kapıları kapatmış durumda.

Hükümeti kurmak için gereken sandalye sayısı 368.

Büyük Koalisyon(Mickey Mouse) (402 koltuk): Şimdilik hayır

SPD ve CDU’nun oluşturduğu Grossekoalition, Merkel başbakanlığında ülkeyi 8 sene yönetti

Aslında bu seçim sonuçlarına bakıldığında da, bir araya geldiğinde salt çoğunluğa ulaşan bu iki partinin tekrardan hükümet etmesini ne taraflar, ne de seçmen istiyor.

SPD’nin şansölye adayı Scholz, “yeni bir siyasi başlangıç yapılması gerektiği” demeci de buna dikkat çekiyordu. Ona göre CDU/CSU’nun ciddi oy kaybetmesi, buna karşın SPD, Yeşiller ve FDP’nin oy oranlarını artırması, seçmenin SPD liderliğinde bir üçlü koalisyon kurulmasını istediği anlamına geliyor.

Bu yüzden ipler ikisinin de elinde değil.

Bu durum Liberal Hür Demokrat Parti ve Yeşilleri,ortaya çıkan denklemde kilit oyuncu yaptı. Kısacası onların istemediği hiçbir koalisyon mümkün olmayacak.

Siyasi düzlemde Yeşiller SPD’ye, FDP, Merkel’in partisi CDU/CSU’ya yakın.

Trafik ışıkları koalisyonu olur mu? (416 koltuk)

Seçimden önceki kamuoyu yoklamalarında ve medyada en çok konuşulan ihtimallerden biri, Yeşiller, Liberal FDP ve SPD’den oluşan koalisyondu. Seçim sonrası manzara, Trafik Işıkları koalisyonu’nu en yakın alternatiflerden biri haline getirdi.

SPD ve Yeşillerin özellikle maaş, vergi, borçlanma, iklim konusunda politikaları birbirine yakın olsa da, Liberaller ile çelişiyor. Örneğin “asgari ücreti devlet değil, piyasa belirler” diyen FDP’nin hükümet kurma sürecinde Maliye Bakanlığı gibi belirli kritik makamların verilmesi halinde ılımlı bir tavır alabileceği aktarılıyor.

Jamaika bu sefer olabilir (406)

Ulusal renkleri siyah, sarı ve yeşil olan bu Karayip adası, CDU/CSU, FDP ve Yeşiller koalisyonuna adını veriyor. Bu koalisyon aslında halihazırda Schleswig-Holstein eyaletinde bir bölgesel hükümet koalisyonu olarak var.

2017 federal seçimlerinden sonra, FDP’nin aniden istikşafi görüşmelerden çekilmesiyle Jamaika’yı hayata geçirmeye yönelik girişimler sonuçsuz kalmış, FDP lideri Christian Lindner süreci bitirirken “Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” demişti.

Bu hareketinden dolayı ağır eleştirilere maruz kalan FDP’nin bu sefer bu denkleme sıcak vaktığı söyleniyor. Fakat bu sefer görüşmeleri tıkayacak tarafın Yeşiller olması ihtimal dahilinde. “2035 yenilenebilir enerji vizyonu” uzlaşma sağlanması zor konular arasında yer alıyor.

Matematik ne diyor?

Trafik ışıkları: SPD + Yeşiller + FDP = 416

Jamaika: CSU/CDU + Yeşiller + FDP = 406

Büyük Koalisyon: SPD + CSU/CDU = 402

- Advertisment -