Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya'da seçimden mağlubiyetle çıkan CDU Lideri Armin Laschet istifa etti

Almanya’da seçimden mağlubiyetle çıkan CDU Lideri Armin Laschet istifa etti

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı ve Hristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) 26 Eylül'deki seçimde başbakan adayı Armin Laschet, seçimlerde alınan yenilginin ardından kongre kararı aldı. Bu karar, SPD-Yeşiller-Liberal Parti koalisyonunun ihtimalini güçlendirdi.

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi ile başlayan koalisyon görüşmeleri devam ederken, Hristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) başbakan adayı ve Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet seçimlerde alınan başarısız sonucun ardından kongreye gitme kararı aldı.

Laschet’in seçimlerdeki yenilginin ardından yeni bir ekiple partisinin yola devam edebilmesi için kongre kararı aldığı öğrenildi.

Alman basınında yer alan haberlerde ise, Laschet’in kongreye gitme kararı istifa ettiği yönünde yorumlanmasına neden olurken, Laschet’in toplantıda seçim yenilgisinden sonra CDU’nun yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu ve bu süreci yumuşatmak istediğini söylediği öne sürüldü.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü seçim sonucu

CDU, Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’nin başbakanı olan Laschet’in liderliğinde yine Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile ittifak yaparak girdiği seçimde yüzde 24,1 oyla, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü sonucu almıştı.

Laschet’in kongre kararı alması, Almanya’da kurulmasına muhtemel gözüyle bakılan SPD, Yeşiller ve Liberal Parti koalisyonu ihtimalini güçlendirdi.

CSU Lideri Söder koalisyonu gerçekçi görmediğini söylemişti

SPD yüzde 25,7’lik oy oranıyla birinci parti olmuş ve bugün Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile üçlü bir koalisyon hükümeti kurmak amacıyla ön görüşmelere başlamıştı.

Laschet ise FDP ve Yeşiller Partisi’nin SPD ile görüşmelere başlama kararına saygı duyduklarını ancak bu görüşmelerde ilerleme sağlamaması durumunda, kendilerinin koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını açıklamıştı.

Ancak CSU lideri Markus Söder, FDP ve Yeşiller Partisi ile hükümet kurmalarını gerçekçi görmediğini söylemişti.

- Advertisment -