Ana SayfaHaberlerAlmanya’da yeni hükümetin yol haritası: “Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan, kadın ve...

Almanya’da yeni hükümetin yol haritası: “Türkiye’de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan, kadın ve azınlık hakları büyük ölçüde ortadan kaldırıldı”

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu kuruluyor.

Koalisyonu oluşturan partilerin renklerinden dolayı “trafik ışıkları” diye adlandırılan hükümette şansölyelik görevine SPD’li Olaf Scholz’un, yardımcılığına Yeşiller’den Robert Habeck’in getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Dışişleri Bakanlığı’na da Yeşiller’in eş başkanı Annalena Baerbock’un getirilmesi bekleniyor.

Berlin’de basın toplantısı düzenleyen üç siyasi partinin lideri hükümeti kurma planlarını açıklayarak, “Daha fazla ilerlemeye cesaret Et- Özgürlük, Adalet ve Sürdürülebilirlik İçin İttifak” başlıklı 177 sayfalık yol haritasını duyurdu.

Yol haritasında Türkiye’yle ilgili 2 paragraflık bir bölüm de yer aldı. Bu bölümde Türkiye’de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, kadın hakları ve azınlık haklarının büyük oranda ortadan kaldırıldığı belirtilerek, Türkiye’nin AB süreciyle ilgili yeni bir fasıl açılmayacağı duyuruldu.

Türkiye’yi ilgilendiren 2 paragraf şöyle:

“Endişe verici iç siyasi gelişmelere ve dış politika gerilimlerine rağmen Türkiye, AB’nin önemli bir komşusu ve NATO’nun bir ortağı olmaya devam ediyor. Türkiye’ye akrabalık bağlarıyla bağlı ve Alman toplumunun bir parçası olan çok sayıda insan, ülkelerimiz arasında özel bir yakınlık yaratıyor.

“Türkiye’de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan, kadın ve azınlık hakları büyük ölçüde ortadan kaldırıldı. Bu nedenle katılım müzakerelerinde hiçbir faslı kapatmayacağız veya yeni fasıl açmayacağız. AB-Türkiye diyalog gündemini hayatla dolduracağız ve sivil toplum ve gençlik değişim programları ile paylaşımları geliştireceğiz.”

- Advertisment -