Ana SayfaHaberlerDünyaAlmanya'nın baş virologu: "Pandemi bitti, artık COVID-19 salgını olmayacak"

Almanya’nın baş virologu: “Pandemi bitti, artık COVID-19 salgını olmayacak”

Berlin'deki Charité kliniğinin viroloji bölüm başkanı Prof. Dr. Christian Dorsten, "Bu kış ilk endemik COVID-19 dalgasını görüyoruz, bu pandeminin sonu demek" derken, ülke çapında COVID-19 önlemlerini sonlandırma eğilimi güçleniyor.

Berlin’deki Charité kliniğinin viroloji bölümü başkanı Prof. Dr. Christian Dorsten, Salı günü Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda, pandeminin en tehlikeli aşamasının geride kaldığını açıkladı.

Almanya’nın önde gelen virologlarından bir olan Christian Dorsten, COVID-19 pandemisinin “endemik aşamaya geçtiği” kanısında. Bu düşünce, siyasetçilerin önemli bir bölümünü ülkede uygulana gelen koruyucu önlemlere son verilmesi çağrısını yükseltmeye sevk ediyor.

Araştırma alanı yeni ortaya çıkan virüsler olan Prof. Dr. Christian Heinrich Maria Drosten 50 yaşında bir Alman virolog. COVID-19 salgını sırasında  Almanya’da hastalıkla mücadeleye yönelik önlem ve uygulamalarıyla uzman olarak ülke çapında ün kazandı.

Prof. Dorsten Salı günü Tagesspiegel gazetesine  verdiği röportajda, pandeminin en tehlikeli aşamasının sona erdiğini açıkladı.

Drosten, “Bu kış ilk endemik COVID-19 dalgasını görüyoruz.” dedi. “Yani benim tahminime göre bu, pandeminin sonu.”

Alman sağlık yetkilileri hâlâ haftada ortalama 100 binden  fazla yeni COVID-19 enfeksiyonu bildiriyor, ancak nüfusun büyük bir bölümünün virüse karşı geliştirdiği bağışıklık, ciddi hastalık döngülerini çok daha nadir hale getirdi.

Aynı zamanda hükümetin pandemi danışma konseyinde de yer alan Drosten’e göre, kıştan sonra COVID-19’a karşı bağışıklık o ölçüde genişlik ve direnç kazanacak ki, yaz aylarında bir salgının çıkması ihtimali olmayacak. 

Virolog Prof. Dr. Christian Dorsten ansızın yeni bir mutasyon gerçekleşmesinin enfeksiyon rakamlarını artırmasının mümkün olduğunu söyledi ancak “bunun bir pandemi aşamasında olmasını da beklemediğini” belirtti.

Drosten, Almanya’da COVID-19’un sonu üzerine yüksek sesle konuşan tek virolog değil: Hükümetin uzmanlar konseyinde de yer alan Dr. Christian Karagiannidis de, şiddetli COVID-19 vakalarının azalmaya devam edeceği kanısında.

Dr. Karagiannidis, RND’ye verdiği demeçte, “Ağır vaka sayısının giderek azaldığını görüyoruz” dedi. “Başka bir aksilik göreceğimizi de sanmıyorum.”

“Pandemi önlemlerine son verilsin”

Drosten’in değerlendirmesine yanıt veren Hür Demokrat Partiden (FDP) Adalet Bakanı Marco Buschmann, halen uygulanmakta olan birkaç pandemi önleminin de Almanya genelinde yürürlükten kaldırılması çağrısında bulundu.

FDP’li siyasetçi Twitter’da “Christian Drosten, salgın sırasında en temkinli bilim adamlarından biriydi. Şimdi yaptığı değerlendirmeyse, pandeminin bittiği yönünde. Endemik bir durumdayız. Siyasi sonuç olarak, son COVID-19’dan korunma önlemlerine son vermeliyiz” mesajını paylaştı.

Buschmann, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın (SPD) yanı sıra, uzun mesafe toplu taşıma araçlarında, kliniklerde ve bakım evlerinde maske zorunluluğunu içeren mevcut kuralların düzenlenmesinden  sorumluydu.

Eyaletlerde önlemleri kaldırma hazırlığı

Pandeminin durumuna bağlı olarak, federal eyaletlerin federal hükümetten bağımsız olarak belirli önlemleri alma veya kaldırma yetkisi de var ve kimi eyaletler kuralları gevşetme sinyalleri veriyor.

Aralığın ilk haftalarında, hem Bavyera hem de Saksonya-Anhalt, yerel toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğunu kaldırdı, Schleswig-Holstein da Ocak’ta aynı adımı atacak.

Mecklenburg Batı Pomeranya, Aşağı Saksonya ve Saksonya’nın da aralarında bulunduğu diğer eyaletler, otobüs ve trenlerde maske  zorunluluğunun kış bitiminde sona erdirilmesi eğiliminde.

Bavyera, Hessen, Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein ve Rheinland-Palatinate, bir başka önemli değişikliğe giderek, yakın zamanda COVID-19 testi pozitif çıkan kişilerin kendi kendilerini evde karantinaya alma zorunluluğunu kaldırdı. Bunun yerine, virüse yakalanan kişiler daha sıkı maske ve sosyal mesafe kurallarına tabi olacak.

Doktorlar gene de “dikkat” diyor

Ancak kimi siyasetçiler, önlemlerin önümüzdeki 30 Mart 2023’ten çok daha önce sona erdirilmesinde ısrarlı. Bu hafta, Hrıstiyan Demokrat Partili (CDU) Bavyera Sağlık Bakanı Klaus Holetscheck hükümeti Enfeksiyondan Korunma Yasası’nı mümkün olan en kısa sürede değiştirmeye çağırdı.

Holetscheck, “Gittikçe artan sayıda uzman, pandeminin artık kademeli olarak endemiğe dönüştüğünü varsayıyor” dedi.

“Federal hükümet bunu göz ardı edemez ve yeni duruma nasıl uyarlanması gerektiğini değerlendirmek üzere Enfeksiyondan Korunma Yasası’nı ele almalıdır.”

Bavyera Sağlık Bakanına göre Bavyera’nın kurallar yerine tavsiyelere dayanma stratejisi başarılı oldu. Ancak Dünya Tabipler Birliği başkanı Frank Ullrich Montgomery, tüm önlemlerin kaldırılması fikrine kuşkuyla yaklaşıyor.

“Gevşeme, önlemlere ‘bay bay’ diyebileceğiniz anlamına gelmez”

Montgomery, Bavyera haber sitesi BR24’e “tüm önlemleri bir kenara atmayın” dedi. “Hala kendinize ve çevrenize biraz dikkat etmeniz gerekiyor.”

Dr. Montgomery, yerel toplu taşıma araçları gibi iyi havalandırılmayan kapalı alanlarda maske takmanın da bu önlemler arasında olması gerektiğini ekledi.

Mevcut Enfeksiyondan Korunma Yasası’nın Mart sonunda uygulamadan kalkması bekleniyor. Yasanın yaz boyunca bir şekilde iptal edilip edilmeyeceği veya uzatılıp uzatılmayacağı henüz belli değil.

- Advertisment -