Ana SayfaHaberlerGündemAltılı Masa’dan iktidara kara harekatı uyarısı: “Terörle mücadele istismar edilemez”

Altılı Masa’dan iktidara kara harekatı uyarısı: “Terörle mücadele istismar edilemez”

Altılı Masa’daki liderler, anayasada öngördükleri 84 maddelik değişikliği kamuoyuyla paylaştıktan sonra yuvarlak masa etrafında da buluştular. Buluşma sonrası anayasa değişikliğini “tarihi” olarak niteleyen liderler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye ve Irak’a dönük olası kara harekatını yakından izlediklerinin mesajını da, iktidara “Terörle mücadele iç politikada istismar edilemez” uyarısıyla verdi.

Altılı Masa’daki liderler Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde yuvarlak masa etrafında bir kez daha buluştu.

Liderler buluşmasında gündem hem Altılı Masa’nın üzerinde çalıştığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci’nin yol haritası hem de iktidarın güncel politikaları üzerine değerlendirmeler oldu.

Gündeme geçmeden Altılı Masa’nın açıkladığı anayasa değişikliği önerisini gözden geçiren liderler ortak açıklamada bu öneriye dönük “tarihi çalışma” nitelemesini yaptı:

“Bizler Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışmaya imza attık. Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik yaparak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında uygulanan keyfi ve otoriter sistem yerine geçmişin sorunlarını da dikkate alarak yeni bir sistem öneriyoruz. Bizler ‘Yarının Türkiye’sinde etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı, kurumsal kültürün hakim olduğu bir kamu yönetimi ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği özgürlükçü, demokratik ve adil bir sistem inşa etme kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.”

Vatandaşlara çağrı: Anayasayla ilgili görüşlerinizi bekliyoruz

Liderler, anayasa değişikliği ile ilgili vatandaşların görüş ve önerilerine de açık olduklarını “Bizimle paylaşın” mesajıyla verdi:

“Tüm vatandaşlarımızın da Anayasa değişikliği önerimizi www.altilimasa.biz isimli web sitesinden incelemelerini ve görüşlerini bizlerle paylaşmalarını bekliyoruz.”

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritasının da büyük oranda hazır olduğunu duyuran altı siyasi lider, bu çalışmayı da yakında kamuoyuyla paylaşacak.

Terörle mücadele mesajı ve istismar uyarısı

Altı liderin ortak açıklamada verdikleri mesajlardan, Suriye ve Kuzey Irak’a olası kara harekatını da değerlendirdikleri, iktidara terörle mücadelenin iç politikada istismar konusu edilemeyeceği uyarısında bulunma kararı aldıkları görüldü:

“Sınırlarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması dış politikada temel önceliğimizdir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz.”

- Advertisment -