Ana SayfaDış HaberAmerika’da yeni 68 kuşağı hareketi mi? Filistin protestoları üniversitelerde yayılıyor, kampüslere polis...

Amerika’da yeni 68 kuşağı hareketi mi? Filistin protestoları üniversitelerde yayılıyor, kampüslere polis girdikçe gösteriler büyüyor

ABD’de İsrail’in Gazze’deki işgal ve katliamına karşı öğrenci protestoları Columbia’dan MIT, Harvard, Yale, Texas, NYU, Kaliforniya Eyalet, Minnesota, Güney Kaliforniya üniversitelerine yayıldı. Polisin sert müdahalesi ve gözaltılar, tepkileri büyütüyor. 68 hareketinin doğduğu Paris’te de öğrenci protestoları başladı

New York Üniversitesi

Filistin’e destek amacıyla New York Üniversitesi’nde Gazze Dayanışma Kampı kuran öğrencilere hocaları, kampa polisin girmesini engellemek amacıyla insan zinciri oluşturmak suretiyle destek olmuşlardı. NYU ise öğrencilerin eylemlerini baltalamak için okul bahçesine metrelerce yükseklikte bir duvar inşa etmişti.

Columbia Üniversitesi

2000’de, Lübnan sınırından İsrail’e attığı sembolik taştan sonra ‘aforoz’ edilmek istenen fakat rektörün “ifade özgürlüğü” temelli bir metin yazarak buna karşı çıktığı Edward Said’in, öldüğü 2003 yılına kadar hocalık yaptığı Columbia Üniversitesi öğrencileri de Filistin’e destek amacıyla eylemler yapmış ve kampüse yıllar sonra polis girip öğrencileri gözaltına almıştı. ABD’nin ilk başörtülü Kongre üyesi olan Somali asıllı Ilhan Omar’ın kızı Isra Hirsi ise, gösterinin organizatörü olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Edward Said’in kızı Necla Said kampüse gidip öğrencilere desteğini ifade etti. Okul yönetimi olayların ardından, okulun bu yılın kalan kısmında ise hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, rektör Minouche Shafik’in istifaya çağırdı fakat Columbia Üniversitesi Mütevelli Heyeti, “Shafik’e desteğimiz tam” dedi.

Harvard

Harvard öğrencileri de Gazze Dayanışma Kampı’na katılanlardan. Netanyahu, öğrencileri “Nazi Almanyası’ndaki”lere benzetmişti.

Yale

Yale öğrencilerinin protestoları da polis müdahalesine maruz kaldı. Yale, Columbia Üniversitesi gibi okula polisleri soktu ve öğrenciler, okula ait otobüslere doldurularak karakola götürüldü. Çadır dayanışması bir anlamda temel protesto tezahürü haline geldi.

MIT

MIT öğrencisi protestocular da çadır hareketinin bir parçası oldu, gösterilerin “Vietnam ve Güney Afrika apartheid” prtoestolarına benzediğini söyledi

Teksas Üniversitesi

Teksas Üniversitesi, Austin öğrencileri de Filistin protestolarına başlayınca polislerden yine çok sert müdahale görüntüleri geldi. Öğrenciler yerlerde sürüklendi, tartaklandı. Savaş hazırlığı yapan birlikleri andıran polis görüntüleri paylaşıldı. Gazetecilere de saldıran polisler, 30’dan fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Teksas Valisi Greg Abbott’tan, “Göstericilerin ait olduğu yer hapis. Dağılmazlarsa daha fazlasını tutuklarız” tehdidi geldi.

Minnesota Üniversitesi

Minnesota Üniversitesi de Filistin’e destek amacıyla protestoların yapıldığı yerlerden. Buradaki protestocuları ziyaret eden Demokrat Kongre üyesi Ilhan Omar, eylem çadırlarını ziyaret eden ilk Kongre üyesi oldu.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi

Kaliforniya Eyalet Politeknik Üniversitesi’ndeki protestolar neticesinde Humboldt kampüsü, “kimliği belirlenemeyen ve öğrenci olmayanlar da dahil olmak üzere protestocuların iki binayı işgal etmeye devam etmesi nedeniyle hafta sonu boyunca kapalı kalacak” açıklaması yaptı. 

Güney Kaliforniya Üniversitesi

Güney Kaliforniya Üniversitesi de protesto dalgasına katılan okullardan. Çarşamba günü protestolar nedeniyle kampüsü kapatılan okulda, polis yine sert müdahale etti ve 93 öğrenci gözaltına alındı.

Sciences Po (Paris)

Avrupa’nın muteber sosyal bilimler okullarından biri olan Paris merkezli Sciences Po’da öğrenciler Filistin için kamp kurunca, burada da polisler okula girdi.

Mısırlı-Amerikan komedyen Bassem Youssef, üniversite protestolarıyla ilgili, X’in sahibi Elon Musk’a seslendi:

“Hey @elonmusk,
Bibi’nin Amerikalı yetkililere, Amerikalı öğrencileri tutuklamaları emrini veren tweet’lerini repost etmekle meşgul olduğunu biliyorum. Bir süre önce diz çöküp İsrail’i ziyaret ettiğinde, birkaç yüz metre ötede Gazze’de olup bitenlerin farkına bile varmadığını biliyorum ama yapabileceğin basit bir iş var. Kitlesel katliam yapan birinin yalanlarını repost etmek yerine neden üniversitelere gidip insanların öldürülmesine karşı dayanışma içinde olan Yahudi öğrencileri görmüyorsun? Ya da yapay zeka botu falan gibi bir şey gönder. Belki insaniyeti seninkinden çoktur.”

- Advertisment -