Ana SayfaHaberlerAmerika’daki İsrail lobisi, Filistin yanlısı milletvekillerini seçtirmemek için 100 milyon dolar ayırdı

Amerika’daki İsrail lobisi, Filistin yanlısı milletvekillerini seçtirmemek için 100 milyon dolar ayırdı

ABD’deki en güçlü İsrail lobisi olan Amerika İsrail Kamu İşleri Komitesi'nin (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC), Filistin’e destek açıklamaları yapan Demokratik Partili yedi milletvekilini 2024'te yeniden seçtirmemek için lobi yapmakta kullanılacak 100 milyon dolara yakın bir bütçe ayırdığı iddia ediliyor. Hedefteki isimler arasında ilk Filistin kökenli Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib, Ilhan Omar de var. Habere Alexandria Ocasio-Cortez’den tepki: "ABD siyasetinde İsrail hükümetine yönelik neredeyse hiçbir eleştiri yok ama görünen o ki bu bile onlara yetmiyor. Filistinlilerin insan haklarına ve çoğu Amerikalının zaten desteklediği ateşkese inanan birkaç kişiyi yerinden etmek için 100 milyon dolar harcamak gerekiyor. En ufak muhalefeti bile kabul etmiyorlar."

İnternet gazetesi Slate’in haberine göre, Gazze’deki savaşla ilgili Filistin yanlısı tutumlarıyla ses getiren milletvekilleri, ABD’de İsrail yanlısı en büyük lobi şirketi AIPAC’ın hedefinde. Demokratik Parti’nin progresif kanadında yer alan New York milletvekilleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Jamaal Bowman, Minnesota milletvekili Ilhan Omar, Michigan milletvekili Rashida Tlaib, Massachusetts milletvekili Ayanna Pressley, Missouri milletvekili Cori Bush ve Pennsylvania milletvekili Summer Lee, kamuoyunda “The Squad” (Ekip) olarak biliniyor.

Çarşamba günü Alexandria Ocasio-Cortez’in başını çektiği 24 milletvekili, Başkan Joe Biden’a ateşkes çağrısında bulunması için bir mektup göndermişti.

ABD Temsilciler Meclisi, geçtiğimiz hafta meclisin Filistin asıllı milletvekili Rashida Tlaib’i “nehirden denize özgür Filistin” sloganını kullandığı için kınama kararını onaylamıştı. Ülke tarihinin ilk Müslüman kadın milletvekili olan Rashida Tlaib’in mensubu olduğu Demokratik Parti’den 22 milletvekili de kararın lehinde oy kullandı.

2022 ara seçimlerinde İsrail lobisi, ülkedeki en büyük “siyasi aksiyon komiteleri”nden olan “Birleşik Demokrasi Projesi” ve “İsrail için Demokratik Çoğunluk” aracılığıyla yaklaşık 30 milyon dolar para toplayarak Demokratların ön seçimlerinde tek bir konuda lobi yapan en büyük grup haline gelmişti. İsrail yanlısı lobiler, bu parayla meclisteki progresif milletvekillerini ön seçimlerin dışında bırakmayı hedefliyordu.

AIPAC, son seçim döneminde hem Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi başkanı Mike Johnson’ın hem de Meclis’in Demokratik Partili Azınlık Lideri Hakeem Jeffries’in bir numaralı bağışçısıydı.

Demokratik Parti içinden Rashida Tlaib ve İlhan Omar’a eleştirileriyle tanınan Ritchie Torres ve Josh Gottheimer da AIPAC’ın en çok desteklediği milletvekilleri arasında. AIPAC, 2022 seçim döneminde Gottheimer’a 141.000, Torres’e 141.000 dolar bağış yaptı.

Ancak AIPAC’ın yüksek miktardaki harcamaları her zaman olumlu sonuç vermiyor. Michigan milletvekili Haley Stevens’ın geçen yılki ön seçimlerde o dönem görevde olan ve kendini Siyonist Yahudi olarak tanımlayan Andy Levin’i yenmesi, seçmenin AIPAC’ın lobi faaliyetlerine verdiği tepkiyle ilişkilendiriliyor.

Daha önce AIPAC’ı “ırkçı” ve “bağnaz” olmakla suçlayan Alexandria-Ocasio Cortez, AIPAC’ın 2024 seçimlerinde progresif milletvekillerini seçtirmemek için 100 milyon doların üzerinde bütçe ayırdığı haberine sosyal medyada şöyle tepki verdi:

“ABD siyasetinde İsrail hükümetine yönelik neredeyse hiçbir eleştiri yok ama görünen o ki bu bile onlara yetmiyor. Filistinlilerin insan haklarına ve çoğu Amerikalının zaten desteklediği ateşkese inanan birkaç kişiyi yerinden etmek için *100 milyon dolar* harcamak gerekiyor. En ufak muhalefeti bile kabul etmiyorlar.”

Data for Progress anketine göre Demokratların yüzde 80’i, ABD’deki toplam seçmenin ise üçte ikisinin ateşkesi destekliyor.

- Advertisment -