Ana SayfaHaberlerNasrallah’ın konuşması beklentilerin altında kaldı: Gazze’deki savaşa katılmayacağız, İsrail’e düzenlenen operasyondan haberimiz...

Nasrallah’ın konuşması beklentilerin altında kaldı: Gazze’deki savaşa katılmayacağız, İsrail’e düzenlenen operasyondan haberimiz yoktu

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlangıcından bu yana halka açık ilk konuşmasını yaptı. Arap dünyasına askeri değil insani yardım çağrısında bulunan Nasrallah, Irak’taki ABD üslerinin Şii milisler tarafından hedef alınacağını söylerken İsrail ve Gazze’de atılacak somut bir askeri adımdan bahsetmedi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim’de İsrail ve Filistin’de başlayan çatışmaların ardından ilk defa halka açık bir konuşma yaptı. Konumu gizli tutulan Nasrallah’ın konuşması, ‘Kudüs yolunda ölen şehitler’ anısına yapılacak törende yayınlandı.

Nasrallah, konuşmasına “El Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaş birden fazla bölgeye yayıldı. İsrailli işgalcilerle savaşta hayatını kaybeden tüm şehitleri selamlıyoruz. Dünyada meşru bir savaş arıyorsak, Siyonistlerle savaştan daha meşru bir savaş bulamayız. İsrail’e karşı savaşmanın ilahi bir dava olduğu açıktır” diyerek başladı.

Operasyona başlama kararını tamamen Filistin tarafının verdiğinin altını çizen Nasrallah, “operasyonu gizli tuttular, Hamas kimseye bahsetmedi. 7 Ekim’i başarılı kılan da bu gizlilikti. Bu gizlilikten rahatsız değiliz. Bundan ötürü onları tebrik ettik, bu durum karar alma süreçlerimizi etkilemedi” dedi.

Operasyondaki İran, Hizbullah ve Müslüman Kardeşler dahline yönelik olarak “Gazze’deki çatışmanın İran’ın ve Müslüman Kardeşler’in zaferi olduğu söyleniyor. Bu yanlış. Bu çatışmaların kazanılması yalnızca Filistinlilerin zaferidir” diyen Nasrallah, Hamas’ın zafer kazanmasının Mısır, Ürdün ve Lübnan’ın çıkarına olacağına vurgu yaptı.

Nasrallah, konuşmasında 2006 yılında ateşkesle sonuçlanan her iki tarafında da zafer ilan ettiği İsrail-Lübnan Savaşı’na da gönderme yaptı: “2006 yılında İsrail, hedefinin Hizbullah’ı Lübnan’dan tamamen silmek ve aldığımız 2 rehineyi geri getirmek olduğunu söylüyordu. Sonuçta ne oldu? 33 gün boyunca savaştık, biz kazandık ve müzakereler yoluyla sadece 2 rehinelerini geri alabildiler. Aynısı şu an Gazze’de yaşanıyor.”

Irak’taki İslami Direniş’in, Gazze’de olup bitenlerin sorumlusu olduğu için Irak ve Suriye’deki ABD üslerini hedef almaya başlayacağını söyleyen Nasrallah, itibaren İsrail ve Gazze’yle ilgili atılacak somut bir adımdan bahsetmedi: “Filistinliler’in Arap ülkelerinden silah değil, yardım istediklerini söyledi: “Karar alıcılar ve alimler, sınıra gidip orayı dünyaya seslenecek bir platforma çevirebilirler. Kimseyi hain ilan etmek istemiyorum. Umarım ki bütün dünya aklın ve vicdanın sesini dinler.”

Nasrallah, konuşmasını “Lübnan’da bazıları bir savaşa katılmak üzereyiz diyor. Biz bu savaşa zaten 8 Ekim’den beri katılıyoruz” ifadesiyle sonlandırdı.

Bugün İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Nasrallah’ın konuşmasıyla aynı anda basın açıklaması düzenliyordu. Blinken, konuşmasında çatışmaların başka cephelere yayılmaması gerektiğini ve yalnızca rehineleri kurtarmaya odaklandıklarını söyledi. Blinken’ın İsrail’e çatışmaların başladığı günlerde yaptığı ziyarette kullandığından daha dengeli bir dil kullandığı dikkat çekti.

- Advertisment -