Ana SayfaDış HaberAmin Maalouf, Fransızca’nın kalbi Académie Française'in başına geçiyor

Amin Maalouf, Fransızca’nın kalbi Académie Française’in başına geçiyor

Romanlarıyla bütün dünyada geniş okur kitlelerine oluşan Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf, Fransızca ile ilgili konularda Fransa'nın asli kurumu niteliğindeki Fransız Akademisi'nin daimi sekreterliğine seçildi. Daimi sekreter seçilen üyeler ömür boyu bu makamda bulunuyor.

74 yaşındaki Maalouf, 1635 yılında Kral 13. Louis döneminde kurulan Academie Française’in daimi sekreterliğine seçilen 33. kişi oldu.

Maalouf’tan önceki daimi sekreter Helene Carrere d’Encausse, geçtiğimiz ay hayatını kaybetti. Carrere d’Encausse 1999’dan beri bu görevi yürütüyordu.

Carrere d’Encausse ölümünden önce bir halef belirlememişti. Ancak 1993 yılında “Tanios Kayası” adlı romanıyla Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Prix Goncourt’u kazanan Maalouf, 2011 yılında Akademi üyeliğine seçildiğinden bu yana kurumdaki son derece aktif katılımı nedeniyle bariz bir tercih olarak görülüyordu.

Maalouf haricindeki tek aday, yakın arkadaşı Jean-Christophe Rufin idi. Ancak “içerisi adeta Kuzey Kore gibi” diyerek esprili bir dille demokratik bir süreç işletilmediğini ifade eden Rufin adaylıktan çekildi.

Maalouf’un yeni görevindeki önceliği, Akademi’nin 1986’dan bu yana üzerinde çalıştığı dokuzuncu sözlüğünü tamamlamak olacak.

Mottosu “A l’immortalite” (“Ölümsüzlüğe”) olan Akademi’nin “Ölümsüzler” olarak bilinen 35 üyesi bulunuyor.

Akademi’nin geçmiş üyeleri arasında Montesquieu, Voltaire ve Victor Hugo gibi aydınlar da yer alıyor.

- Advertisment -