Ana SayfaHaberler“Amiraller bildirisini kınamadık” diyen karacı generalin de evi arandı

“Amiraller bildirisini kınamadık” diyen karacı generalin de evi arandı

104 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bildirilerinin ardından açılan soruşturmada yeni gelişme... Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, altı emekli amiral ile bir emekli generali ifadeye çağırdı. Evlerinde arama yapılan emekli askerlerin telefon ve bilgisayarlarına el kondu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli 104 amiralin Montrö Bildirisi’ne ilişkin yedi şüpheli hakkında daha soruşturma başlattı.

Terörle Mücadele Şubesi polislerinin sabah saatlerinde altı emekli amiral ile bir generalin evlerinde arama yaptığı; aramaların İstanbul, Muğla, Antalya ve Ankara’da  gerçekleştiği öğrenildi.

Evinde arama yapılan emekli askerler arasında eski Sahil Güvenlik Komutanı Alper Tezeren, eski Deniz Harp Akademileri Komutanı Metin Açımuz, eski İstanbul Tersanesi Komutanı Prof. Nurhan Kâhyaoğlu, eski Genelkurmay Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı Işık Biren, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Ali Önel Yüksel, eski İstanbul Boğaz Komutanı İlker Güven bulunuyor.

Amiraller dışında evi aranan emekli tuğgeneralin ise Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı (TESUD) Namık Kemal Çalışkan olduğu öğrenildi.

22 NİSAN’DA İFADE VERECEKLER

Evlerindeki cep telefonu, bilgisayar ve dijital materyallere el konulan ve yaşlarının ileri olması nedeniyle gözaltı kararı verilmeyen emekli askerler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Nisan’da ifadeye çağrıldılar.

AVUKAT ERSÖZ’DEN AÇIKLAMA

Emekli amirallerden 11’inin avukatlığını yapan avukat Hüseyin Ersöz, biri İstanbul Büyükçekmece’de ve diğeri İzmir’de oturan iki müvekkilinin evlerinde sabah saatlerinde polis tarafından arama yapıldığını, cep telefonları ve bilgisayarlarına el konulduğunu belirtti. Ersöz, müvekkillerinin gözaltına alınmadığını ancak ifadelerini vermek üzere haftaya Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne çağrıldıklarını ifade etti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmalarına ilişkin yayımlanan bildiri sonrası gözaltına alınan 10 emekli amiral ile ifadeye çağrılan dört emekli amiral adli kontrol hükümleri uygulanarak üç gün önce serbest bırakılmıştı. Emekli amirallere il dışına çıkmamaları için elektronik kelepçe takılmaya başlanmıştı.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppeli fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine 104 emekli amiral tarafından bir bildiri yayımlanmıştı.

- Advertisment -