Ana SayfaANALİZLERANALİZ | AYM’nin HDP hesaplarını bloke etme kararını 9 üye destekledi; parti...

ANALİZ | AYM’nin HDP hesaplarını bloke etme kararını 9 üye destekledi; parti kapatma kararı için en az 10 üye şart

Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün verdiği kararla, hakkında parti kapatma davası açılan HDP’nin Hazine yardımı yapılan hesaplarının bloke edilmesine hükmetti. Karara AYM’nin 15 üyesinden 9'u olumlu 6'sı karşı oy verdi. Anayasa göre, bir parti hakkında kapatma kararı alınması için mahkemenin üçte ikisinin oy çokluğu (10 üye) şart. Bu oranlar kapatma davasında da tekrarlanırsa HDP kapatılmayacak.

Anayasa Mahkemesi bugün (5 Ocak), HDP aleyhine açılan parti kapatma dâvâsı hakkında da fikir verebilecek önemli bir karar aldı. Buna göre, HDP hakkındaki parti kapatma dâvâsında nihai karar verilene dek Hazine’nin partiye yardımlarından oluşan kurumsal hesaplar geçici olarak bloke edilecek. Bu geçici tedbir kararını Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 9’u desteklerken, 6 üye karşı oy verdi.

Anayasa m. 149/3’te yapılan 2010 anayasa değişikliğine göre, bir siyasi parti hakkında kapatma veya devlet yardımından yoksun bırakma kararının verilmesi için, toplantıya katılan mahkeme üyelerinin üçte iki oy çokluğu gerekiyor. Yani mahkemenin HDP’yi kapatma kararı vermesi için 15 üyeden en az 10 üyenin olumlu oyuna ihtiyaç duyuluyor.

Buna göre Anayasa Mahkemesi’nin HDP hakkında kapatma kararı vermesi için bugün çıkan geçici tedbir kararına oy veren 9 üye yeterli olmayacak. Hesapların bloke edilmesi kararına muhalefet eden 6 üyenin kapatma dâvâsında da karşı oy kullanması durumunda HDP hakkında parti kapatma kararı verilemeyecek.

- Advertisment -