Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Seçim yenilgisi Erdoğan’ı ekonomide ‘irrasyonel politikalara’ döndürecek mi?

ANALİZ | Seçim yenilgisi Erdoğan’ı ekonomide ‘irrasyonel politikalara’ döndürecek mi?

Yerel seçimlerde alınan kötü sonuçların ardından faturanın yeni ekonomi ekibine kesilip kesilmeyeceği merak konusu oldu. Erdoğan balkon konuşmasında “Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk” dedi. Mehmet Şimşek rasyonel politikalarda kararlılık mesajı verdi: “Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.” Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara: “Ekonomide U dönüşü beklemiyorum ama enflasyonla mücadele sulandırılabilir.”

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu AK Parti başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük bir yenilgi yaşadı.

Seçim yenilgisinin sebepleri arasında en çok konuşulan maddelerden biri de 28 Mayıs’tan sonra göreve başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘rasyonel politikalara dönüş’ uygulamaları oldu.

Seçimden önce sıkça dillendirilen “Seçimde olası bir başarısızlığın faturası Mehmet Şimşek’e kesilir” tezi, seçimde alınan başarısız sonuçların ardından yeniden gündeme geldi.

Mahfi Eğilmez: Eğer AKP seçimlerden önce emeklilere, asgari ücretlilere ve genel olarak ücretlilere bir kez daha ücret artışı verseydi sonuç farklı olabilirdi. Ne var ki o zaman da yılın geri kalanını tamamlayacak bir bütçe kalmayacaktı.”

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Ne oldu da Cumhurbaşkanlığı’nı kazandıktan sonra bir yıl bile geçmeden AK Parti böyle ağır bir yenilgi aldı?” sorusuna cevap arayan yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Kanımca bu sonuçlar üzerindeki en önemli etken AKP’nin yanlış ekonomi politikasıyla çığırından çıkardığı enflasyon ve özellikle de hayat pahalılığı oldu. Bunların etkisiyle alt üst olan gelir dağılımı ve tamamen bozulmuş olan ücret düzeninin yarattığı ortam, emeklisi, asgari ücretlisi başta olmak üzere ücret geliri elde edenlerin büyük çoğunluğunun AKP’ye ret oyu vermesine yol açtı. Eğer AKP seçimlerden önce emeklilere, asgari ücretlilere ve genel olarak ücretlilere bir kez daha ücret artışı verseydi sonuç farklı olabilirdi. Ne var ki o zaman da yılın geri kalanını tamamlayacak bir bütçe kalmayacaktı.”

https://www.mahfiegilmez.com/2024/04/secim-sonuclarnn-analizi.html

Ali Hakan Kara: “Demek ki sadece büyüme yetmiyor, adil paylaşımla da desteklenmesi gerekiyor”

TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da bu seçim sonuçlarının pandemiden bu yana ekonomide meydana gelen büyümenin adil paylaşımla desteklenmemesi sonucunda ortaya çıktığını yazdı:

“Pandemiden sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmuştuk. Demek ki sadece büyüme yetmiyor, pastanın adil paylaşımı da önemli.”

“Ekonomide U dönüşü beklemiyorum ama enflasyonla mücadele sulandırılabilir”

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, seçim sonuçlarının ekonomiye nasıl yansıyacağı ile ilgili ise  düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:

“U dönüş beklemiyorum. Ama tabiri caizse enflasyonla mücadelenin hafifletildiği, sulandırıldığı, ‘biraz daha büyüyelim, ne olacak’ ve ‘%30-40 enflasyonla yaşarız, nasıl olsa millet alıştı’ denildiği bir risk senaryosu var.”

Bu tartışma devam ederken Erdoğan’ın seçim mağlubiyetinin faturasını Mehmet Şimşek’e kesip kesmeyeceği ve ekonomide rasyonel politikalardan sapıp sapmayacağı merak konusu oldu.

Erdoğan: “Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk”

Seçim sonuçları netleştikten sonra Ankara’da bir balkon konuşması yapan Erdoğan, ekonomi politikalarında devamlılık mesajı verdi ve şunları söyledi:

“Geçen sene bu zamanlar başlayan genel ve yerel seçim maratonu bugün artık tamamlanmıştır. Son bir yıldır ülkemizi, milletimizi ve ekonomimizi yoran seçim defterinin kapanması bile büyük bir kazançtır. Türkiye’nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla bir süre vardır. Bu zamanı hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir. Milletin ve ülkenin vaktini çalacak tartışmalarla bu dönemi heba edemeyiz.”

“Ekonomide yol haritamız olan Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. İş dünyamızdan bürokrasiye, esnafımızdan çiftçimize, tüccarımıza, işçimize, öğrencilerimize kadar herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecektir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ilk açıklamasını bugün (1 Nisan Pazartesi) twitter hesabından yazılı olarak yaptı.

Şimşek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Mahalli seçim sonuçları milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.

Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.

Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız.

OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız.

Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır.

Başarıya giden yol azim, kararlılık ve sabır ister. Azimliyiz, kararlıyız, başaracağız.”

- Advertisment -