Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Zincirleme New York kazası: TURKEN ve Türkevi binaları...

ANALİZ | Zincirleme New York kazası: TURKEN ve Türkevi binaları birbirine karıştırıldı, liderler yanlış binalar üzerinden polemik yaptı

New York Belediye Başkanı Eric Adams soruşturmasında rüşvet iddialarıyla adı geçen Manhattan’daki Türkevi binasını ziyaret eden Özgür Özel’in Türkevi önündeki ‘jest’ açıklamasıyla başlayan polemik zincirleme yanlışlarla sürdü. Kılıçdaroğlu’nun X hesabından Özel’i eleştirmesinin ardından, Kılıçdaroğlu’nun iki yıl önce New York’daki Türgev ve Ensar Vakfı’nın ABD’de kurduğu Turken Foundation’a ait binanın önünde çektiği video, Milliyet ve Yeni Şafak gazeteleri tarafından Türkevi binası önünde çekilmiş gibi haberleştirildi. Erdoğan, Türkevi’ne karşı açıklama yaptığını düşündüğü Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Erdoğan’a cevap veren Kılıçdaroğlu da Türkevi önünde değil, TURKEN önünde açıklama yaptığını söylemeden Erdoğan’a cevap verdi.

Her şey, New York Belediye Başkanı Eric Adams soruşturmasında rüşvet iddialarıyla adı geçen New York, Manhattan’daki Türkevi binasını ziyaretinin ardından CHP Lideri Özgür Özel’in açıklamasıyla başladı. Özel, “Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden kimseye yakışmaz” dedi ve ertesi gün de Kılıçdaroğlu’nun iki yıl önceki açıklamasına atıfla “Tabii Türkiye’de, Türkevi’ni TÜRGEV ile TÜGVA ile ilişkilendiren birtakım bilgi eksiklikleri var. ‘Kemal Kılıçdaroğlu tepki göstermişti’ falan” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Özel’in rüşvet iddialarını küçümsediği şeklinde yorumlanarak tepki çeken açıklamasını X hesabından eleştirdi:

“Vakıfları Amerika’da neler yapmış, mal varlıkları ne kadarmış? Muhammed Ali’nin çifliğini kim satın almış? Halk Bankası üzerinden neler yapılmış? Asli görevimiz bu soruları sormaktır. Son nefesime ve gücümün son noktasına kadar, arsızın, hırsızın, hak-hukuk tanımazların, mafyaların-uyuşturucu baronlarının, tiranların ve Karunlaşan haydutların karşısında, Milletimin ve Partimin tam yanındayım. Bugün normalleşme adı altında bizlere AKP’nin hatalarına göz yummamızı isteyenlere duyururuz ki; Şafağın söktüğü, güneşin battığı yerdeyiz ve Mücadele edeceğiz…”

Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı üzerine iki sene önce New York’taki Türgev ve Ensar Vakfı’nın ABD’de kurduğu TURKEN Vakfı’na ait binanın önünde yolsuzlukları eleştirdiği video, Milliyet ve Yeni Şafak tarafından Türkevi’nin önünde çekilmiş gibi servis edildi.

Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir, köşesinde “Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak ABD’yi ziyaret ettiğinde Türkevi önünde eleştiri videosu çekmişti” yazdı.

Yeni Şafak, “Türkevi’nin önemini yeni anladı” başlıklı haberinde “Kılıçdaroğlu, Türkevi’nin önünden video çekerek, ‘Oğlunun kızına gönderdiği paralarla bu gökdelen yapıldı’ iftirasını atmıştı” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun önünde video çektiği New York, Manhattan’daki TURKEN

Türkevi tartışmaları devam ederken dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, New York Belediye Başkanı Adams’la ilgili soruşturmaya değinmeyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun Türkevi eleştirisi hakkında konuştu:

“Ana muhalefet partisinin devrik eski genel başkanının, Türkevi’nden niçin bu kadar rahatsız olduğunu da açıkçası anlayamıyoruz. Türkevi binamız, tıpkı şu an çatısı altında olduğumuz Cumhurbaşkanlığı Külliyemiz gibi 85 milyonundur, 85 milyonun iftihar vesilesidir. Kapısı da, milletin evi gibi, Türk Milleti’nin her bir ferdine açıktır. Bunda ayıplanacak, eleştirilecek bir durum da göremiyoruz. Türkiye’nin başarılarına sevinmek yerine bundan gocunanları bugün bir kez daha milletimizin vicdanına havale ediyoruz.”

“Muhalefet içinde yandaş aramaktan vazgeç

Erdoğan’a cevap veren Kılıçdaroğlu da iki yıl önce New York’ta çektiği videodaki binanın Türkevi binası olmadığını belirtmedi:

“Türkiye’ye ait her şeyle gurur duyar, devletimizle onur duyarız. Fakat Saray’daki zat, kendini devlet sanmakta ve tek adamlık sanrılarıyla yaptığı yanlışları devlete yıkmaya devam etmektedir! Geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da yaptığı her yanlışın hesabını sormak hem yurttaşlık hem de CHP’lilik görevidir! Erdoğan, yine gerçeklerle algıları yer değiştirmeye başlamış; New York’taki Türkevi’nden rahatsızlık duyduğumuzu söylemiş. Anlaşılan, her yaptığına göz yumanlar ona sonsuz kudret hissi vermiş ki karşı çıktığımız yolsuzluk ve rüşvet iddialarını görmemiş! Erdoğan, şunu iyi bilmelisin ki Kemal Kılıçdaroğlu ismi sıradan bir isim olabilir, ancak yaptığın ve yapacağın her yanlışın hesabını soracak birisidir! Devrik lider diyorsun, Bay Kemal diyorsun ama “yolsuzluk yaptı, hırsızlık yaptı, devletin malını eş dost akrabalarına peşkeş çekti” diyemiyorsun… Sen, millet vicdanında yenilmiş bir adamsın… Günahlarına devleti ortak etmekten ve muhalefet (!) içinde yandaş aramaktan vazgeç. Ne CHP’de ne de bu halktan sana ortak çıkmaz! Unutma ki CHP, son kaledir ve yine unutma ki ilk direniştir… Nefesim her daim ensende olmaya devam edecek!”

- Advertisment -