Ana SayfaHaberlerAnalizANALİZ | Başak Demirtaş’ın İBB aday adaylığından çekilmesinin ardında bir...

ANALİZ | Başak Demirtaş’ın İBB aday adaylığından çekilmesinin ardında bir gün önce Kandil’den gelen “ittifakları güçlendirme” açıklaması mı var?

PKK liderlerinden Mustafa Karasu, 6 Şubat’ta örgütün televizyon kanalına konuştu, ittifakları savundu: “İttifakları tukaka eden, ittifakları kötüleyen anlayışlar Kürt dostu değildir. Türkiye'nin demokratikleşmesini isteyenler değildir. Kürt halkı açısından, Türkiye demokrasi güçleri ile ittifak içinde olmak çok önemli. İttifaklarını güçlendirerek, var olan ittifakları sahiplenerek mücadele yürütmek gerekiyor” dedi. Bir gün sonra Başak Demirtaş ve DEM Parti’nin adaylıktan çekilme açıklaması geldi. Hükümete yakın medya, Başak Demirtaş’ın İBB aday adalığından çekilmesinde Karasu’nun açıklamalarının rol oynadığını iddia ediyor.

PKK liderlerinden Mustafa Karasu, 6 Şubat’ta PKK’nın yayın organı Medya Haber’e birçok konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili de konuşan Karasu şunları söyledi:

“Kürt halkı açısından, Türkiye halkıyla, Türkiye demokrasi güçleri ile ittifak içinde olmak, onlarla birlikte hareket etmek çok önemli. Kürt sorunun çözümünün buradan geçtiği bilinmeli. Yakın zamanda Emek ve Özgürlük İttifak kuruldu. Bunlara sahip çıkmak lazım.

“Bu seçimlerde de bunlara mutlaka dikkat etmek gerekiyor. İttifak konusunda, ortaklaşma konusunda herkes hassas olmalı. En fazla da tabii ki Kürt halkı olmalı. Çünkü Kürtlerin ihtiyacıdır. En fazla Kürtlerin demokratikleşmeye, demokrasinin gelişmesine ihtiyacı var. Bu bakımdan ittifaklarını güçlendirerek, var olan ittifakları sahiplenerek mücadele yürütmek gerekiyor.

“Bazı çevreler ittifakları tıkayabilir, ittifaklar şöyle böyle diyebilir. Kürt halkı bunlara kulak vermemeli. İttifakları tukaka eden, ittifakları kötüleyen anlayışlar Kürt dostu değildir. Kürtlerin iyiliğini isteyenler değildir. Türkiye’nin demokratikleşmesini isteyenler değildir. Onlar ‘Kürtler yalnız kalsın’ diyenlerdir.

“Demokrat olmayan, demokrasiden yana olmayan, demokratik anlayış olmayan, halkların kardeşliğini düşünmeyen milliyetçi yaklaşımlardan Kürt’e hiçbir zaman fayda gelmemiştir, gelmez. Bu bakımdan Kürtler, demokratik siyasette, bu seçim sürecinde esas yaklaşımını demokrasinin gelişmesi ve demokratikleşme doğrultusunda geliştirmeli ve tutumlarını koymalı.”

Hükümete yakın medya: ‘Kandil’den İmamoğlu’na destek talimatı’

Hükümete yakın medya, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın dün (7 Şubat) İBB aday adaylığından çekilmesinin ardında Karasu’nun bu açıklamalarının olduğunu iddia etti.

Sabah’ın haberinde, “Kandil, DEM’e Başak Demirtaş yerine daha düşük profilli bir aday çıkartılması için talimat yolladı. Amaç ise DEM Parti oylarının CHP’li Ekrem İmamoğlu’na kaymasıydı” ifadelerine yer verildi.

A Haber’de ve Sabah’ın Twitter hesabında Karasu’nun yayınından kesitler yayınlandı.

Yeni Şafak da haberi, “PKK elebaşı Mustafa Karasu DEM Parti ve CHP’ye emri Kandil’den verdi: İttifaka sahip çıkmak lazım” başlığıyla verdi.

- Advertisment -