Ana SayfaHaberlerAnalizANALİZ - Vahap Coşkun: Hayır, CHP Kürtleri kandırmadı

ANALİZ – Vahap Coşkun: Hayır, CHP Kürtleri kandırmadı

Vahap Coşkun yorumluyor: CHP Kürtleri kandırmadı. Kürtler CHP’nin sınırlarını biliyor, 2019 seçimlerinde rasyonel bir tavır aldı.

Serbestiyet: Muharrem İnce “Kürtlere teşekkür etmedik”, İlhan Cihaner “Afrin’e atılan bombaya isim yazdıranı divan başkanı yaptık”, Mustafa Sarıgül “Şırnak’tan başlıyorum” diyerek CHP’nin Kürt siyasetini eleştirdi. Neden CHP’deki sol ve ulusalcı muhalifler Kürt meselesi üzerinden açılımlar yapıyor ve CHP’yi eleştiriyor. CHP, yerel seçimlerde Kürtleri kandırdı mı?

Vahap Çoşkun: 2019 yerel seçimleri, Kürt seçmenin tercihlerinin Türkiye siyaseti üzerinde ne kadar değerli olduğunu gösterdi. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi büyük şehirlerin belediyelerinin kazanılmasında, Kürt seçmenlerin Millet İttifakı’nın yanında durması belirleyici oldu. Kazanmak için yüzde 50 + 1’e ihtiyaç duyulan bu seçim sistemi devam ettiği müddetçe, gerek yerel seçimlerde ve gerek genel seçimlerde Kürt seçmenlerin ağırlığı giderek daha fazla hissedilecek.

Bu durum, siyasete yeni atılan veya siyasette kendine yeni bir alan içmek isteyen bütün aktörlerin Kürtlere yönelmesini mecburi kılıyor. CHP içinde liderliğe soyunan İnce ve Cihaner’in ve yeni bir parti kuracağını ilan eden Sarıgül’ün Kürtlere bir selam vererek yola çıkmasının ardında yatan asıl unsur budur. Ancak bu söylemin Kürtlerin kandırıldığını ya da CHP’nin Kürtler kandırdığını ima eden bir dille inşa edilmesi hem sorunlu hem de netice vermekten uzak. 

Zira Kürtler kandırılmış değil. Onlar CHP’yi tanıyorlar ve sınırlarını biliyorlar. 2019 seçimlerinde Kürtler rasyonel bir tavır aldılar. AK Parti ve MHP ortaklığının hem Kürt meselesinin çözülmesine hem de Türkiye’nin demokratikleşmesine zarar verdiğini düşündüler. Hukuki, siyasi ve iktisadi olarak içine düşülen kaotik ortamdan çıkabilmek için muhalefet şemsiyesini büyütmekte karar kaldılar. Bu bağlamda Millet İttifakı’nın ve CHP’nin bu ittifak içinde hareket alanının nereye kadar uzanabileceğinin fakında olarak oylarını verdiler. Bu itibarla ortada bir kandırılma yok, siyaseten daha iyi olacağı düşüncesine dayanan bir karar var. 

- Advertisment -