Ana SayfaHaberlerAnalizHABER ANALİZ: İktidar destekçiliğinde yeni bir eşik aşıldı, ÖTV zammı bile ‘büyük...

HABER ANALİZ: İktidar destekçiliğinde yeni bir eşik aşıldı, ÖTV zammı bile ‘büyük oyun’a bağlandı

Sosyal medyada iktidarı destekleyen bazı hesaplar yine ‘büyük resmi’ gördü ve hükümetin fahiş ÖTV zammında bile “bir hayır” bulmayı başardı.

Geçen haftanın en çok konuşulan konusu, otomobilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan fahiş zamlardı. 

Buna göre yüzde 45 ve 50 olan alt dilimlerde matrah 15 bin TL gibi küçük bir oranda arttırıldı, yüzde 60 dilimi ise yüzde 80’e yükseldi. Orta ve üst grup ÖTV dilimlerine ise fahiş bir zam yapıldı. KDV ile birlikte en üst otomobil vergisi yüzde 277’ye yükseltilerek açık ara dünya rekoru kırıldı.

Bu zam, alt segment dışında dünyanın en pahalı otomobillerinin Türkiye’de satılacağı anlamına geliyor.

Yani vatandaşları doğrudan ilgilendiren bir vergi artışından bahsediyoruz.

Ama sosyal medyada iktidarı destekleyen bazı hesaplar yine ‘büyük resmi’ gördü ve hükümetin ÖTV zammında bile “bir hayır” bulmayı başardı.

Nasıl mı? 

Vergi artışı sosyal medyada eleştirilirken ilk destek, 80’lerden bu yana besteleyip söylediği ilahi ve ezgilerle İslami kesimde ünlenen müzisyen Eşref Ziya’dan geldi: 

“ÖTV zammı yerinde bir karardır. Bu kararla; 1- Üretimi Türkiye’den çekme tehdidine cevap verilmiştir. 2- Ellerindeki son benzinli ve dizel araçları Türkiye’ye yığmaya hazırlanan ülkelere biz işin farkındayız mesajıdır.”

9 bini aşkın like ve 2 bin RT alan bu vergiye destek mesajı 1000’e yakın da tepki aldı.

Ardından, Aydın Binboğa adlı AK Parti’de siyaset yapan başka bir hesap, bu zammın neden yapıldığıyla ilgili binlerce rt ve fav alan daha ayrıntılı bir zincir paylaştı. 

Binboğa’ya göre zamla hükümet yerli otoyu engellemeye çalışan otomobil sektörüne savaş açmıştı: 

“Otomobil üreticileri ile hükümet arasında savaş var. Yerli oto TOGG oyunları bozdu.

“1. Otomobil üreticileri üretimi durdurdu. Bu bir blöftü. 2. Bayilerde kuyruk var araba bulunmuyor diye haberler yapıldı. Bu bir tehditti. 3. Araba fiyatları tavan yaptı. Bu bir şantajdı. 4. Hükümet ikinci el araçlar için banka kredisinin önünü açtı. Bu blöfünüzü gördüm demekti. 5. İkinci el araç fiyatları sıfır aracın fiyatını geçti. Bu restinize rest demekti. 6. Bazı otomobil fabrikaları Türkiye’den gidiyoruz diye karar aldı. Bu savaş ise savaşırız demekti. 7. Dışardan aynı aracı gönderirim hesabı yaptı. 8. Hükümet önce 800 ürünün ithalat ve gümrük vergilerini arttırdı. İhtiyaç varsa yerlisini üret demekti bu. 9. Şimdi ithal otomobil ÖTV vergilerini yükseltti. Bu da git bakalım oradan buraya satabilecek misin demekti. 10. Sonuç; otomobil üreticileri TOGG’u sevmedi. Güçlü rakip gördüler. Doğmadan öldürelim dediler. Hükümet doğumu sağlama aldı. Hatta büyüdüğündeki hayatını da garantiye aldı. Rekabet kızıştı. Savaş büyüdü. Sessiz ve derinden Türkiye’den gideceğim diyenler gidecek mi göreceğiz.”

Binboğa, bu açıklamasına gelen eleştiriler üzerine ülkede ne çok insanın lüks tüketim yaptığını gösterdiği için zamdan dolayı hükümete teşekkür etti:

Zamma tepki gösteren iktidar trolleri de vardı. 

Bunların başında Almanya’da lüks otomobili içinde çektiği iktidara destek videolarıyla popüler olmuş Tuğrul Selmanoğlu var: 

“1600 ila 2000 cc arası araç aldığında %150 ÖTV ödüyorsun… Böyle bir ÖTV dünyanın hiçbir yerinde yok. Devlet resmen araba alma at al diyor.”

Ama iktidarı eleştirince aldığı tepkiler ona bir tweet daha attırdı:

“ÖTV zammını eleştirdim diye, davayı satmışım. Sen davayı AK Parti’nin her icraatını alkışlamak olarak görüyorsan, davayı anlamamışsın… İstanbul sözleşmesini de AK Parti imzaladı, şimdi kaldırılsın diye ağlıyorsun… Demek ki yapılan her şey her zaman doğru değil.”

- Advertisment -