Ana SayfaHaberlerAnayasa Mahkemesi’nin kritik kararlar haftası

Anayasa Mahkemesi’nin kritik kararlar haftası

Anayasa Mahkemesi, bu hafta Osman Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili hak ihlali başvurusunu ve CHP’nin iptal talebiyle mahkemeye taşıdığı ‘Çoklu Baro’yu görüşecek.

Verdiği kararlar nedeniyle geçen hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedefinde olan Anayasa Mahkemesi, bu hafta iki kritik davada karar verecek.

29 Eylül salı günü Birinci Bölüm toplantısında mahkeme Osman Kavala’nın tutukluluk kararına yaptığı bireysel başvurusunu inceleyecek.  

Mart ayında yargılandığı Gezi davasından beraat eden Kavala, tahliye kararına rağmen, bu kez casusluk suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı. Kavala’nın avukatları bu ikinci tutuklama kararını Mayıs ayında mahkemeye taşımıştı.

Bu Anayasa Mahkemesi önüne gelen ilk Kavala dosyası değil. Geçen yıl Mayıs ayında Kavala’nın tutukluluğunda hak ihlali olduğu gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruyu inceleyen mahkeme aralarında başkan Zühtü Arslan ve eski başkanvekili Engin Yıldırım’ın da olduğu beş üyenin muhalefet şehrine rağmen 10 oyla hak ihlali yok kararı vermişti.

Mahkemenin önünde bu kez AİHM’in Kavala ile ilgili Mayıs 2020’de  kesinleşmiş “hak ihlali ve derhal serbest bırakılmalı” kararı var.  

Anayasa Mahkemesi’nin önündeki ikinci dikkat çekici dava Perşembe günü görülecek. 1 Ekim 2020 Perşembe günü mahkeme “çoklu baro” olarak bilinen kanun değişikliğinin iptali için CHP’nin yaptığı başvuruyu esastan görüşecek. 

Uzun tartışmalara ve protestolara neden olan çoklu baroların ilki geçen hafta İstanbul’da kurulmuştu. 

- Advertisment -