Ana SayfaHaberlerEkonomiAnkara yine bir şeyler yaptı, kur yükseldi

Ankara yine bir şeyler yaptı, kur yükseldi

Döviz alım satımlarında kimlik tespiti zorunluluğu getirildi, dolar 9.07 ile yeni rekor kırdı. Merkez Bankası Başkanı Külliye’de Erdoğan’la görüştü. Görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı. TL'deki değer kaybına kambiyo kontrolü endişesinin neden olmasına eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan’dan tepki: “Döviz büfesi ya da bürosu olarak adlandırılan yetkili müesseselerde yapılan döviz işlemlerinde kimlik bilgilerinin kaydedilmesi zorunluluğunun kambiyo kontrolü ile ilgisi yoktur."

Kurdaki yükselişin frenlenebilmesi için döviz işlemlerinde kimlik bilgisi zorunluluğu devreye girdi.

Açıklamaya göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler olan Döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yaptı. Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlığın kararına göre döviz büroları müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kayıt etmek zorunda olacak.

Bürolar gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorunda.

Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınacak. Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu kararı, piyasalarda kambiyol kontrolü endişesi yarattı. Dolar, Türk Lirası karşısında rekorunu yenileyerek 9,07’yi gördü.

Ekonomist Atilla Yeşilada, söz konusu değer kaybını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yeni bir harekâtın sinyalini vermesi ve Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının bir araya gelmesine bağladı.

İbrahim Turhan: Yapılan değişikliğin kambiyo kontrolü ile ilgisi yok

Ekonomist İbrahim Turhan ise, döviz işlemlerinde kimlik bilgilerinin kaydedilmesi zorunluluğunun kambiyo kontrolü ile ilgisi olmadığını savundu.

Turhan yaptığı paylaşımlarda şu ifadelere yer verdi:

“Döviz büfesi ya da bürosu olarak adlandırılan yetkili müesseselerde yapılan döviz işlemlerinde kimlik bilgilerinin kaydedilmesi zorunluluğunun kambiyo kontrolü ile ilgisi yoktur.

Sırf eleştirmek için doğru yapılan işlere karşı çıkmak ve gerçekleri çarpıtmak hakkaniyete uymaz.

Bu, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında uluslararası taahhütlerimiz çerçevesinde yerinde bir uygulamadır.

Farklı amaçlarla kötüye kullanılabileceğinin kuşkusuz farkındayım. Ama varsayımlara dayanarak hüküm vermekten kaçınmak gerekir.”

Dolardaki yükselişin ardından akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sürpriz bir görüşme gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nu Külliye’de kabul etti. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nın twitter sayfasından görüşmeye ilişkin bir fotoğraf servis edilirken, açıklama ise yapılmadı.

Geçen hafta Reuters’ta yer alan bir haberde; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiği iddia edilmişti.

Kaynak: Para Analiz, Sözcü, T24

- Advertisment -