Ana SayfaHaberlerAnkara’dan “endişeli” AB liderleri geçti

Ankara’dan “endişeli” AB liderleri geçti

Avrupa Birliği’nin iki tepe yöneticisi Charles Michel ve Ursula von der Leyen, Beştepe’de Erdoğan’la 2 saat 24 dakika görüştü. Görüşmeden sonra ikili basının karşısına yalnız çıktı, insan hakları, hukuk devleti, siyasi partilere ve medyaya baskılar konularında endişelerini dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının yeniden gözden geçirilmesini, Kavala ve Demirtaş’la ilgili AİHM kararlarının uygulanmasını istedi. Basın toplantısını hiçbir kanalın yayınlamaması dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’de görüştü.

2 saat 45 dakika süren görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Beştepe’de resmi törenle karşılanan AB’nin iki tepe yöneticisi basının karşısına ise daha önceki zirvelerin aksine Erdoğan olmadan çıktı. İkilinin görüşmenin ardından Ankara’da düzenledikleri basın toplantısını hiçbir kanalın canlı vermemesi dikkat çekti.

“Bugünkü Erdoğan görüşmesiyle Türkiye’ye AB’nin olumlu vizyonuyla neyi amaçladığını açıklama fırsatı” bulunduğunu söyleyen Michel, AB Konseyi’nin Haziran ayında yeniden değerlendirme yapacağına işaret ederek, “Türkiye’nin bu fırsat penceresini değerlendirmesini ümit ediyoruz. Biz Türkiye’ye elimizi uzatıyoruz” dedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EySk06rWEAAiejq.jpg
Erdoğan misafirlerini resmi törenle karşıladı.

Michel, basın toplantısında hukuk devleti ve insan hakları mesajları verdi:

“Hukuk devleti ve insan haklarına saygı Avrupa Birliği’nin temel değerleridir.  Bu perspektifle Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen gelişmelerle ilgili derin endişelerimizi paylaştık. Özellikle, ifade hürriyetinde, siyasi partilerin ve medyanın hedef alınmasında. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi Avrupa’da ciddi endişelerin yükselmesine neden oldu. Bu konulardaki diyaloğun sürmesi Türkiye-Avrupa ilişkilerinin ana parçasıdır.

Michel, daha sonra konuşmasındaki bu sözlerin videosunu tweet attı.

AB Komisyonu Başkanı Leyen, Erdoğan’la yapılan görüşme için konuşması başlangıcında “ilginç” ifadesini kullandıktan sonra “Bu aslında bir sürecin başlangıcı. Bir yolun başındayız, hep birlikte. Bu yol bizi nereye götürecek? Bu sadece müzakerelerin içeriğine bağlı değil Türkiye’nin bu olumlu ivmeyi devam ettirme isteğine bağlı. Son haftalarda gördüğümüz şeyin sürdürülebilirliği kanıtlanmalı” dedi.

- Advertisment -