Ana SayfaVİDEO HABERYumruk skandalının ardından ligler süresiz olarak ertelendi. Erdoğan'dan Meler'e telefon: "Gerekenin yapılması...

Yumruk skandalının ardından ligler süresiz olarak ertelendi. Erdoğan’dan Meler’e telefon: “Gerekenin yapılması talimatını verdim”

Eski AK Parti milletvekili olan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, 1-1 biten Rizespor maçının ardından sahaya girerek hakem Halil Umut Meler'e yumruk attı. Koca'nın yumruğu ile yere yığılan Meler çevredeki başka kişilerce tekmelendi. Faruk Koca, ihraç istemiyle AK Parti MKYK'ya sevk edildi. Koca ve saldırıda bulunan 2 kişi gözaltına alındı. Ligler süresiz olarak ertelendi. Ortak açıklama yapan hakemler: "Halil Umut Meler sağlığına kavuştuğunda hep beraber bir araya gelerek geleceğimizle ilgili alacağımız kararları açıklayacağız."

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Ankaragücü-Rizespor maçının bitiş düdüğüyle sahaya girip, orta sahadaki hakem Halil Umut Meler’e yumruk atarak yere düşürdü. Halil Umut Meler’in sol gözü şişti.

Darbeyle yere düşen Meler’in etrafını güvenlik güçleri sardı. Meler darbe sonrası yere yığılırken Koca, yerdeki Meler’e tekme de attı.

Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca’yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı.

Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

Bu sırada MKE Ankaragücü taraftarı başkanları Faruk Koca’ya destek vererek tezahürat yaptı. Tribünlerden de sahaya giren taraftarlar oldu. Bu taraftarlara güvenlik görevlileri müdahale etti.

Faruk Koca ve iki kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıkladı:

“Faruk Koca emniyet güçlerimizin gözetiminde hastanede tedavi görmektedir. Tedavi sonrası gözaltı işlemleri gerçekleştirilecektir. Hakemimize saldırıda bulunan diğer 2 kişi gözaltına alınmıştır.”

Erdoğan: “Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınıyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayla ilgili bir tweet paylaştı:

“Bu akşam oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Gerekli adli soruşturma başlatılmıştır”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı paylaşım ile olayda sorumluluğu olanlar hakkında adli soruşturma başlatıldığını açıkladı:

“MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının bitiminde maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik saldırının gerçekleştiği olaylarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli soruşturma başlatılmıştır.”

TFF Başkanı: Olaya karışan herkes bunun bedelini ödeyecek

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ise şu açıklamayı yaptı:

“Bu gece Türk futboluna utanç dolu bir yumruk atıldı. Bu olaya karışan herkes bunun bedelini ödeyecek.”

Ali Yerlikaya: Olayın takipçisiyiz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yaptığı paylaşım ile olayın takipçisi olduklarını söyledi:

“MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda hakem Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum.

Barışın ve dostluğun zemini olan yeşil sahalarımızda bu tür olaylar kabul edilemez.

Yaşanan bu üzücü olayın takipçisiyiz❗️

Türk hakemliğini yurt dışında da başarıyla temsil eden hakemimiz Halil Umut Meler’e geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: “Saldırıyı kınıyorum”

“MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının sonunda maçın hakemi Halil Umut Meler’e yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz.”

Ankara Valisi Vasip Şahin: “Yakışmadı, yasal gereği yapılacak”

“Yakışmadı Ankara’ya, Ankaragücü’ne! Sorumlular hakkında yasal gereği yapılacak.”

Hakemler için maça çıkmama çağrısı

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemciler Derneği: “En üst kademeden alt kademeye kadar tüm hakemlerimize müsabakalara çıkmama çağrımızı buradan ilan ediyoruz.”

Ligler süresiz ertelendi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Büyükekşi, MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca’nın, Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırının ardından tüm liglerdeki maçların süresiz olarak ertelendiğini açıkladı.

Hakemlerden ortak açıklama

Yaşanan olayların ardından toplantı yapan hakemler, basına açıklama yaptı:

“Hiçbir meslek sahibi mesleğini icra ederken bu kadar hakaret ve müdahaleye maruz kalmamıştır.”

“Halil Umut Meler sağlığına kavuştuğunda hep beraber bir araya gelerek geleceğimizle ilgili alacağımız kararları açıklayacağız”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hakem Halil Umut Meler’i hastanede ziyaret etti. Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meler’i telefonda görüştürdü.

Erdoğan, Meler’e olayın ardından ilgili bakanlara ivedilikle gerekenin yapılması talimatını verdiğini söyledi

Faruk Koca kimdir?

Faruk Koca 1964 yılında Ankara’nın Bala ilçesinde doğdu.

Lise mezunu olan Faruk Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti’den XXII. ve XXIII. Dönem Ankara Milletvekilli olarak görev aldı.

Evli ve dört çocuk babası olan Koca, MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı olarak görev alıyor.

Koca, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014’te Cumhurbaşkanı seçilince taşındığı, 12 yıl oturduğu Keçiören’deki evinin sahibiydi

Faruk Koca, milletvekili olduğu yıllarda dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kilitli ve baygın halde olduğu zırhlı aracın camını balyoz ile kırarak Erdoğan’ın hastaneye yetişmesini sağlamıştı.

'Balyoz olmasaydı işimiz zordu'

Koca, yaşananları şöyle anlatmıştı:

“Ben Başbakan’ın konvoyundaki diğer araçtaydım. TBMM kapısına geldiğimiz anda makam aracı aniden dönüş yaptı. Harun iyi bir şofördür. Bir dakika içinde hastaneye ulaştı. O esnada kaldırıma çıkmış, bazı arabaların aynalarına çarpmış olabilir.
Hastaneye geldiğimizde Ömer Çelik arabadan inerek doktor istedi. O arada korumayla şoför de inince kapılar kilitlendi. Ağır silahlar vardı. Korumalar kapıyı açmak için arabaya ateş etmeyi düşündüler. Ama zırhlı araca ateş etmek kötü sonuçlar doğurabilirdi. Camı kırmak için tuğlayla da vurdular.

O anda yandaki inşaatı gördüm. Bir inşaatçı olarak hemen oradan balyoz getirmelerini istedim. Korumalar koştu getirdi, cama vurdular. Hastanenin yanında inşaat olmasaydı işimiz zordu. Neyse ki balyoz bulundu. Öldü diye düşündük. O anın psikolojisiyle herkes bir şey yapmaya çalışıyordu. Cam çatlatılınca hemen kapıyı açarak Başbakan’a seslendim. “İyi misiniz?” dedim. Bir şey demedi. Nefes alıp almadığına baktım. Aldığını görünce rahatladım. Baygındı. Üstüne başına baktım. Ceketi yırtık değildi. Arabadan alarak hemen içeri götürdük. Yarım saat sonra kendine geldi.”

Faruk Koca, 1 yıl önce Süper Lig’de Fair Play/Adil Oyun Başkan/Yönetici Ödülü’nü almıştı.

Resim

- Advertisment -