Ana SayfaHaberlerAnketlerde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın oyları eşitlendi

Anketlerde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın oyları eşitlendi

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan serbest gazeteci Michael Sercan Daventry’nin yönettiği jamesinturkey.com sitesi, Türkiye seçim anketlerinin ortalama sonuçlarını aylık olarak yayımlamaya devam ediyor. Sitede yer alan son rapora göre (Ağustos) Cumhur İttifakı’nın (AK Parti + MHP) toplam oy oranı (%40,2) ile Millet İttifakı’nın (CHP – İYİ Parti) toplam oy oranı (%40,2) ilk kez eşitlendi. Bu oranlara muhalefette bulunan HDP, DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin oyları dahil değil.

Jamesinturkey.com’un Ağustos 2021 için yayımladığı grafikte AK Parti’nin oyunun %31,8’e gerilediği görülüyor. Bu, 2018’deki seçimlerden bu yana AK Parti’nin anketlerde aldığı en düşük oy oranlarından biri.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP, oy ortalamasını %0,2 arttırarak %8,4’e yükseltti.





JamesinTurkey sitesinin 2019 Ekim’inden beri sürdürdüğü aylık anket raporu çalışmasına göre partilerin ay ay oy grafikleri.

Çalışmaya göre CHP oy oranını az az da olsa artırmaya devam ediyor (%0,3 puan). AK Parti ile CHP arasındaki fark da %6.1’e kadar düşmüş durumda.

Millet İttifakı’nın ortağı İYİ Parti’nin oy ortalaması oranı da %0,2 artarak %14,5’e ulaşmış görülüyor.

Oyunu arttırmaya devam eden bir diğer parti ise HDP. 2018’deki seçimlerde %11,7 oy alan HDP, oy ortalamasını geçen aya göre %0,2 arttırarak %10,9’a yükseltti.

Rakamlara göre Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin toplam oyu ile, Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin toplam oyları eşitlenmiş durumda.

Bu oranlara, Millet İttifakı’nda resmen yer almayan ama muhalefette bulunan HDP’nin (%10,9) DEVA Partisi’nin (%3,1), Gelecek Partisi’nin (%1,9) ve Saadet Partisi’nin (%1,3) oyları da eklendiğinde Cumhur İttifakı’nın iktidarı kaybetmesi ciddi bir ihtimal olarak ortaya çıkıyor.

- Advertisment -