Ana SayfaHaberler‘Annen baban evde dua ediyor mu?’

‘Annen baban evde dua ediyor mu?’

The Economist’te yayımlanan bir analiz-haber, Çin’in Uygur Türklerine karşı yürüttüğü asimilasyon ve yıldırma politikasının geldiği aşamayı gözler önüne serdi. Habere göre Çinli yetkililer, Uygur çocukları anne-babalarının ‘İslami’ pratiklerini öğrenmek için ajan gibi kullanıyor.

Çocuklar sorgulanıyor, ebeveynler cezalandırılıyor 

Haberde yer alan bilgilere göre Çin devleti, okullarda öğrencileri aileleri hakkında sorguya çekiyor. Bu sorgularda çocuklara ailelerinin evde İslami selam verip vermediği, dua edip etmedikleri, Hz. Muhammed hakkında konuşup konuşmadıkları ve buna benzer sorular soruluyor.

Bu sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak “suçlu” olduğu tespit edilen ebeveynler ise çocuklarından kopartılarak Sincan’daki bir “mesleki eğitim merkezi”ne gönderiliyor. 

Amerikan vizesi almak dahi suç olarak kabul ediliyor 

The Economist’e konuşan ve Amerika’ya göç etmeyi başarmış bir Uygur Türkü, kendisi ve çocuklarının Amerika’ya kaçmadan önce 2 ay kadar asimilasyon kamplarından birinde bulunduğunu ifade ediyor. Orada tutulmalarına sebep olan suçlar ise, Pakistan’dan telefon almak, Pakistan’ı yıllar önce ziyaret etmek, bir yabancıdan para kabul etmek (Çin’de yaşayan bir aile dostu) ve Amerikan vizesi almak.

Sincan bölgesine giden gazeteciler göz hapsinde tutuluyor 

Uygurların yaşadığı Sincan bölgesine giden uluslararası gazeteciler polis tarafından yoğun bir şekilde göz hapsinde tutuluyor ve bu durum da orada yaşayan Uygurların kendilerini ifade edebilmelerini imkânsız hale getiriyor. Çin’den kaçmayı başaranlar ise, geride bıraktıkları ailelerinin ve dostlarının tehlikeye gireceğini bildikleri için yaşadıklarını kendi kimlikleri ile anlatmaktan çekiniyor. 

Kız çocukları büyüyünce Çinli erkeklerle evlendiriliyor, rahim içi cihazlar takılıyor 

Birçok aile, çocuklarının sorgulanması sonucunda dağılıyor ve yerel yönetimler ailelerden kalan çocuklarla başa çıkmakta zorlanıyor. Uygur çocuklarının çilesi çocuklukla kalmıyor, kızlar büyüdüğünde, yasal yaşa ulaştıklarında (Çin’de bu yaş 20) otoritelerin uygun gördüğü Han erkekleri ile evlenmeye zorlanıyor. Bunu kabul etmeyenler ve aileleri için çeşitli yaptırımlar bulunuyor. 

Associated Press’in Haziran ayında hazırladığı bir rapora göre, Uygur kadınlarına Çin’in tamamından çok daha yüksek bir oranda rahim içi cihazlar takılıyor. Böylece çocuk sayısı kontrol altında tutuluyor. 

Kaynak: https://www.economist.com/china/2020/10/17/how-xinjiangs-gulag-tears-families-apart?fsrc=scn/tw/te/bl/ed/orphanedbythestatehowxinjiangsgulagtearsfamiliesapartchina

- Advertisment -