Ana SayfaHaberlerApple Çin’den çekiliyor iddiası: ABD’de Çin lehine lobi yapmıştı

Apple Çin’den çekiliyor iddiası: ABD’de Çin lehine lobi yapmıştı

ABD medyasında Apple’ın Çin’deki üretimini Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerine taşımayı planladığını gündeme getirdi. Wall Street Journal’e konuşan kaynaklar, şirketin Çin’den ayrılma düşüncesinin ülkedeki sıkı Covid-19 tedbirleri olduğunu öne sürdü. Apple’ın Çin’deki “zorla çalıştırılma” uygulamasını durdurmayı hedefleyen Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Kanunu’nun geçmemesi için ABD’de lobi yürüttüğü iddiaları gündeme gelmişti.

Wall Street Journal, Apple’ın uzun süredir Çin’de ürettiği cihazları için başka lokasyonlar aradığını iddia etti.

Habere göre şirketin Çin’den çekilme düşüncesinde ülkedeki sıkı Covid-19 yasakları ve önlemlerinin etkili olduğu yer aldı.

Apple’ın Hindistan ve Güneydoğu Asya’da üretime devam etmek için harekete geçtiği ve bazı hammadde sağlayıcılara bunun bilgisini verdiği söyleniyor. Bazı kaynaklar az oranda olsa da halihazırda Apple ürünlerinin üretildiği Hindistan ve Vietnam gibi bölgelerdeki üretim oranının artırılmasının beklendiğini söyledi.

Resmi verilere göre Apple’ın iPhone, iPad ve MacBook gibi ürünlerinin yüzde 90’ı Çin’de üretiliyor. Wall Street Journal’a konuşan uzmanlar bu kadar yoğun bir üretimin, Çin ile ABD arasında yaşanan gerilim sebebiyle büyük bir risk olduğunun da altını çizdi.

Apple’ın Çin’deki “zorla çalıştırılma” uygulamasını durdurmayı hedefleyen Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Kanunu’nun geçmemesi için ABD’de lobi yürüttüğü iddiaları gündeme gelmişti. ABD’deki Uygur diasporası mensupları, Apple’ın Çin’in zorla çalıştırma baskısından fayda sağladığı için yasanın geçmesini engellemeye çalıştığını belirterek Apple ürünleri için boykot çağrısı yapmıştı.

- Advertisment -