Ana SayfaHaberlerAraştırma sonucu: Fiziksel olarak çekici insanlar, siyaseten daha muhafazakâr oluyor

Araştırma sonucu: Fiziksel olarak çekici insanlar, siyaseten daha muhafazakâr oluyor

ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki Susquehanna Üniversitesi'nden siyaset bilimci Rolfe Daus Peterson ve Illinois Eyalet Üniversitesi'nde doçent olan Carl Palmar araştırdı: "Fiziksel olarak çekici olan bireylerin sağcı partileri destekleme olasılığı daha yüksek. Çünkü fiziksel olarak çekici olan kişiler daha kolay bir yaşama sahip oluyor ve başarıya daha hızlı ulaşıyor. Bu nedenle siyasi spektrumun solunda kalan bireylerin aksine refah ve devlet desteğine ihtiyaç duymuyorlar."

Araştırma, Susquehanna Üniversitesi’nden siyaset bilimci Rolfe Daus Peterson ve Illinois Eyalet Üniversitesi’nde doçent olan Carl Palmar tarafından yürütüldü.

Araştırmacılar, fiziksel açıdan çekiciliğin siyaset üzerindeki etkilerinin daha önce hiç bu düzeyde incelenmediğini; oysa bireylerin fiziksel açıdan çekicilik derecesinin, kişilerin siyasi değerlerini ve dünya görüşlerini değiştirebileceğini belirtiyor.

Araştırma sonucunda edindikleri bulgulardan hareketle, fiziksel bakımdan çekici olan kişilerin siyasi spektrumun sağına doğru bir eğilim gösterdiğini; bu kişilerin “halo etkisi” nedeniyle güçlü sosyal becerilere ve yetkin bir zekaya sahip olduğunu belirtiyorlar.

Bulgularını Aralık 2017 tarihli Politics and Life Sciences dergisinde yayınlayan araştırmacılara göre, fiziksel olarak çekici kişiler daha kolay bir yaşama kavuşuyor ve bu nedenle, siyasi spektrumun solunda kalan bireylerin aksine refah konusunda devlet desteğine ihtiyaç duymuyorlar.

Araştırmacılar çalışma için ilk olarak 1972, 1974 ve 1976 yıllarında gerçekleştirilen Amerikan Ulusal Çalışmaları anketindeki verileri kullandılar. Bu ankette katılımcılardan başkalarının görünüşlerini değerlendirmeleri isteniyordu.

Anket ayrıca katılımcıların siyasi görüşlerini, gelirlerini, etnik kimliklerini, cinsiyetlerini ve eğitimlerini de inceledi. Daha sonra bu sonuçlar WLS’nin çalışması ile kıyaslandı. WLS’nin gerçekleştirdiği çalışma, başkaları tarafından çekicilik düzeylerine göre değerlendirmeye tabi tutulan 10.000’den fazla lise mezununun karakteristik özelliklerini inceliyor.

Bütün verileri bir araya getiren Peterson ve Palmer, bireylerin fiziksel açıdan çekicilik düzeyi ile siyasal inançları arasında bir bağlantının olabileceğini savunuyor.

İnsanların çekici buldukları şeyler değişebilse de, güzelliğin ne olduğuna ve ne anlama geldiğine dair daha önceki kanıtlara işaret eden her iki araştırmacı, çekicilik kriterlerinin kültürel gruplar içinde öyle ya da böyle benzer olduğunu iddia ediyor.

Fiziksel olarak çekici olan bireyler ‘kör nokta (blind spot)’ nedeniyle muhafazakar olma eğilimindedir.

Her iki araştırmacı da çekici bireylerin sağcılığa meyyal olduklarını belirtiyor zira bu insanlar, araştırmalarına göre, toplumun daha fazla devlet desteğine ihtiyacı olduğunu görmemelerine neden olan bir kör nokta geliştiriyorlar.

Ayrıca fiziksel açıdan çekici olan bireylerin, çekicilikleri nedeniyle daha fazla ilgi gördükleri ve sosyal ortamlarda daha başarılı oldukları için diğer insanlarla aynı engellere sahip olmadıklarını da ekliyorlar. Her iki araştırmacı da, çekici olan bireyler için hayatın “daha kolay” olduğunu iddia ediyor:

“Her ne kadar bu ‘kör nokta’ görüşü, üzerine herkesin mutabık kaldığı bir şey olmasa ve bu bireylerin yaşamları her zaman daha kolay olmasa da, ortalama düşünüldüğünde fiziksel olarak çekici bireyler sosyal hayat içerisinde daha az engelle karşılaşmaktadırlar.”

Her iki araştırmacı da bu yüzden çekici olan bireylerin muhafazakar partileri destekleme olasılıklarının daha yüksek olmasını bekliyorlar ve bu sonuca varıyorlar. Bununla bağlantılı olarak da muhafazakarların daha çekici olduğu sonucuna varan başka bir araştırmaya işaret ediyorlar.

Çeviri: Hasan Ayer

Kaynak: https://www.indy100.com/news/conservatives-republicans-more-attractive-left-wing-lefties-hotter-rolfe-daus-peterson-carl-palmaer-8181196

- Advertisment -