Ana SayfaHaberlerArçelik CEO'su Bulgurlu: Türkiye Paris İklim Anlaşmasını imzalamazsa ekonomik yaptırımlarla karşılaşacak

Arçelik CEO’su Bulgurlu: Türkiye Paris İklim Anlaşmasını imzalamazsa ekonomik yaptırımlarla karşılaşacak

Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, şirketin 13. Sürdürülebilirlik raporunun ayrıntılarını paylaştı. Bulgurlu, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşmasını imzalamazsa çok ciddi ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

Arçelik 13. Sürdürülebilirlik raporunun ayrıntılarını Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ve iklim aktivisti Selin Gören’in katılımıyla gerçekleşen online bir toplantıda duyurdu. Bulgurlu, Arçelik’in 2050’ye kadar tüm operasyonlarında sıfır karbon emisyonu hedeflediklerini açıkladı.

‘Türkiye anlaşmayı imzalamazsa yaptırımlar ile karşılaşacak’

Bulgurlu, ayrıca Dünya’da karbon salınımına karşı alınan önlemleri ve Türkiye’nin Dünya’daki yeri hakkında da konuştu. Bulgurlu Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını imzalamazsa ekonomik yaptırımlarla karşılaşacağını ifade etti.

“AB Yeşil Mutabakatı başarılı ama uygulamanın tüm dünyaya yayılması gerekiyor”

Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil mutabakatına değinen Bulgurlu, söz konusu uygulamanın başarılı olduğuna ancak uygulamaların tüm dünyada uygulanmadığı sürece işe yaramayacağını belirtti.

Bulgurlu şöyle konuştu:

“AB Yeşil dönüşüm mutabakatı başarılı ve etkili. Avrupa tüm Dünya karbon emisyonunun toplam yüzde 8’ini oluşturuyor. Dolayısıyla Avrupa ne yaparsa yapsın ancak iyi bir örnek olabilir. Uygulamaların etki yaratması için tüm dünyaya yayılması gerekiyor.”

Ayrıca Bulgurlu AB Yeşil Mutabakatına yönelik şunları da kaydetti: “Bu yeşil mutabakatla birlikte Avrupa’da regülasyonlar çok sertleşiyor. Bizim gibi Paris Anlaşması’nı imzalamamış olan ülkeler için çok zor günler bekliyor ileride. Bunu mutlaka imzalamamız lazım çünkü imzalamazsak ve net bir karbon fiyatlama piyasası kurmazsak, o zaman sınırda karbon vergilenmesi gündeme gelecek ve bizim ihracatımız pahalılaşacak. Bahsettiğiniz küçük KOBİ’ler yani tedarik zincirinde Avrupa’ya mal ve hizmet veren KOBİ’ler rekabet edemeyecek. Endişeleri de anlıyorum. Paris Anlaşması beraberinde ciddi yükümlülükleri getirecek. Örneğin, demir-çelik endüstrisinde önemli yatırımları tetiklemekte ama zaten bu yatırımları yapmamız gerekiyor.”

- Advertisment -