Ana SayfaDış HaberArjantin Cumhurbaşkanlığı’nın favori adayı Milei’den Arjantinli Papa’ya: “Cani komünistlere yakınlık duyuyor”

Arjantin Cumhurbaşkanlığı’nın favori adayı Milei’den Arjantinli Papa’ya: “Cani komünistlere yakınlık duyuyor”

Arjantin’de Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı ön seçimlerinde sandıktan birinci çıkan ve 22 Ekim’deki seçimleri favorisi olan liberteryen siyasetçi Javier Milei, Tucker Carlson’ın programına katıldı. Milei’nin hedefinde Arjantili Papa Francis vardı: “Papa, Castro ya da Maduro gibi diktatörlere yakınlığı olduğunu göstermiş siyasi bir aktör. Kanlı diktatörlüklerin yanında olduğunu gösterdi. Cani komünistlere yakınlık duyuyor. Onları kınamıyor bile". Milei, cumhurbaşkanı seçildiğinde kadın bakanlığını kaldıracağını ve kürtajın yasaklanması için bir referandum düzenleyeceğini de vadetti.

Fox News haber bülteninin eski sunucusu Tucker Carlson’ın sunduğu “Tucker on X” adlı programın perşembe günü yayınlanan bölümünde konuk Arjantin’in liberteryen cumhurbaşkanı adayı Javier Milei’ydi.

Milei, enflasyon, sosyalizm ile “özgürlüğe dayalı fikirler” arasındaki bir savaşın cephleri olarak gördüğü “toplumsal cinsiyet ideolojisi”, iklim değişikliği ve ibadet gibi çeşitli konulardaki görüşlerini genişçe anlattı.

Programın en tepki çeken kısmı Milei’nin Papa Fransis’i “diktatörlere yakınlık” göstermekle suçlaması oldu:

“Papa, (Raúl) Castro ya da (Nicolás) Maduro gibi diktatörlere yakınlığı olduğunu göstermiş siyasi bir aktör. Kanlı diktatörlüklerin yanında olduğunu gösterdi. Cani komünistlere yakınlık duyuyor. Onları kınamıyor bile”. Milei, Papa’nın “Venezuela diktatörlüğüne karşı oldukça bağışlayıcı” olduğunu da sözlerine ekledi.

Milei’nin “sosyalist ve post-Marksist ajandayı” desteklediğini iddia ettiği dediği Papa’nın sosyal adaleti savunduğunu söyleyen Milei bu kavramın da “sıkıntılı” olduğunu söylüyor.

 “Sosyal adalet, bir kişinin emeğinin meyvesini çalıp bir başkasına vermek anlamına gelir. Yani her şeyden önce bu bir soygundur… Sosyal adaleti haklı çıkarmak, hırsızlığı savunmak anlamına gelir” diyen Milei’nin sosyalizm tanımı, seçildiği takdirde diplomatik ilişkileri koparacağını söylediği Brezilya, Çin ve Rusya hükümetlerinin yanı sıra Black Lives Matter, iklim değişikliği kavramı, “LGBT lobisi” ve “radikal feminizm” gibi toplumsal hareketleri ve bilimsel teorileri de içeriyor.

Milei, enflasyonun tek nedeninin hükümet harcamaları olduğunu iddia ediyor. Arjantin’de aylık enflasyon artışı, geçtiğimiz ay son 32 yılın en yüksek seviyesi olan %12,4’e ulaştı. Milei, yaşanan durumdan Arjantin’in son yüz senedir “ihtiyacın olduğu yerde hak doğar” şeklindeki anlayışı sorumlu bulduğunu ifade etti.

“İhtiyaçların sonsuz olduğu doğru ama bu hakların bedelini her zaman birilerinin ödemesi gerekir. Bunun için gereken kaynaklar da sınırlıdır” diyen Milei ekonomik dengesizliğin çatışmaya yol açtığını da söyledi:

“Bu çatışmanın ekonomik özgürlük ve özel mülkiyetle çözülmesi kolaydır […] Ancak sosyalistler piyasanın görünmez elini değil, devletin pençelerini tercih ediyor.”

Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığı ile ilgili sorduğu soru sırasında Tucker Carlson, bir işadamının kendisine trans bireylerin Arjantin’de daha az vergi ödediğini söylediğini iddia ederken Milei, bu bakanlığın “hiçbir şey” başaramadığını ve pozitif ayrımcılığın bir örneği olarak kadınlara hareket niteliğinde olduğunu söyledi. Milei seçilmesi halinde uygulayacağı “Elektrikli Testere Planı” kapsamında 10 bakanlığı kapatacak.

Programda, kadın bakanlığı varsa neden “erkeklere yönelik bir bakanlık” olmadığını sorgulayan Milei, “yasalarımızda gerçek anlamda eşitlik varsa, ihtiyacımız olan şey bir Kadın Bakanlığı kurmak değil, yasalar uygulamaktır” diyor.

Sosyalistlerle alakalı “elleri kana bulanmış durumda. Kendileri Tanrı zannediyorlar. Bunlar kâfir!” ifadesini kullanan Milei, başkan seçilirse kürtaj konusunda referandum çağrısında bulunacağının da altını çizdi.

Savunduğu siyasi çizginin Arjantin’de “liberal” olarak adlandırıldığını söyleyen Milei, kelimenin İngilizce karşılığı bu çağrışımı taşımadığından, İngilizcede “liberteryen” olarak anılmayı tercih ediyor. Carlson, Milei’yi “Amerikan’da geleneksel olarak kullanılan anlamıyla liberteryen” yerine “geleneksel liberteryen” olarak tanımladığını söylüyor.

Programın yayınlandığı X’in sahibi Elon Musk da röportajla ilgili olumlu yorumlarda bulundu. “Enflasyonun temel nedeni olan hükümet harcamaları sayısız ülkeyi mahvetti” şeklinde bir paylaşım yapan Musk, 8 Eylül’de, Milei’nin Arjantin Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bunun “oldukça büyük bir değişiklik” anlamına geleceğini tweetlemişti. Ancak Musk, bu paylaşımı birkaç saat sonra kaldırdı.

Carlson’ın önceki konukları arasında eski ABD Başkanı Donald Trump ve şu anda kadın ticareti ve cinsel saldırı suçlamalarıyla yargılana podcast sunucusu Andrew Tate de yer alıyor.

- Advertisment -