Ana SayfaHaberlerÇevik Kuvvet Boğaziçi Üniversitesi'ne sokuldu

Çevik Kuvvet Boğaziçi Üniversitesi’ne sokuldu

Boğaziçi Üniversitesi gündüz polis ablukasına alındı. Kapılar tutulup öğrenciler dışarı çıkarılmadı. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Destek için diğer üniversitelerden gelen öğrencilerden 90’ı Etiler’de gözaltına alındı. Bir polis müdürünün bir öğrenciyi “Aşağıya bakmadığı” için gözaltına aldırdığı görüntüler büyük tepki aldı, #aşağıyabakmayacağız hashtagi açıldı. Rektörlük önünde oturma eylemine başlayan Boğaziçililer ise akşam 21.30’da kampüse sokulan çevik kuvvet tarafından dağıtıldı ve çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

İki öğrencinin, üniversite önünde rektör protestolarını desteklemek için açılan sergiye konan illüstrasyonda Kabe’ye hakaret edildiği gerekçesiyle “Halkın kin ve nefrete tahrikten” tutuklanmasının ardından  Boğaziçi Üniversitesi, olaylı bir günü daha geride bıraktı.

Tutuklamaları protesto için üniversite önünde yapılması planlanan ve diğer üniversitelerden öğrencilerinden dayanışma için katılacağı eylem polis engeline takıldı.

Üniversite önünde ve Nispetiye Caddesi boyunca geniş önlemler alan binlerce polisin üniversite kapısına bakan bir apartmanın çatısına da keskin nişancılar yerleştirdiği görüldü.

Üniversite Güney Kampusu kapısından çıkmak isteyen Boğaziçili öğrencileri kapıda kalabalık bir polis ablukası karşıladı. Polis, öğrencilerin kampustan çıkmasına izin vermedi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EtJQ5daXEAALBVy.jpg

Boğaziçili öğrencilere destek için Koç, Yıldız, Mimar Sinan gibi üniversitelerden gelen öğrenciler ise Etiler Nispetiye Caddesi üzerine durduruldu. 38 öğrenci gözaltına alındı.

Bu gözaltılardan biri sırasında polis şefinin öğrencilere “Terbiyesizler” diye bağırdığı, bir öğrenciye “Aşağıya bak” diye bağırıp, gözaltına aldırdığı görüntüler büyük tepki çekti.

Üniversitedne çıkışlarına izin verilmeyen ve destek için gelen diğer üniversitelerden öğrencilerin gözaltına alındığını öğrenen Boğaziçili öğrenciler Rektörlük binası önünde protesto için oturma eylemlerine başladı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EtJgJnjWMAAjUMY.jpg

Bir süre sonra oturma eylemine özel güvenlik müdahale etti ama öğrencilerin oturma eylemi haber hazırlanırken de sürüyordu.

Bu arada Boğaziçi Üniversitesi’ne destek için İzmir’de düzenlenen gösteride de çok sayıda gözaltı yaşandı.

Polis müdahalesi olmadan yapılan tek eylem ise İstanbul Üniversitesi önünde yapıldı. Beyazıt Meydanı’nda toplanan Anadolu Gençlik Derneği üyeleri, tekbirler getirerek Boğaziçi’ndeki Kabe resmini protesto etti. Gösteriye polis müdahale etmedi.

- Advertisment -