Ana SayfaHaberlerAssange’ın ABD’ye iadesini reddeden kararın temyiz duruşması görülüyor

Assange’ın ABD’ye iadesini reddeden kararın temyiz duruşması görülüyor

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın akıl sağlığı tehlikede olduğu gerekçesiyle ABD’ye iade edilemeyeceği kararına ilişkin temyiz duruşması dün (27 Ekim) Londra’da başladı. Londra’daki Yüksek Mahkeme’de ABD’nin itirazı karara bağlanacak. Ocak ayında mahkeme, ruh sağlığı endişelerini gerekçe göstererek Assange'ın ABD'ye iade edilmesini reddetmişti.

Temyiz duruşmasının iki gün sürmesi planlanırken, hakimlerin kararlarını daha sonraki bir tarihte vermesi bekleniyor.

ABD’li avukatlar, kararı veren Yüksek Mahkeme yargıcının Assange’ın psikiyatristi tarafından yanıltıldığını iddia ederek ruh sağlığını yitirdiği endişesinin ABD adaletiyle yüzleşmesine engel olmaması gerektiğini söyledi. ABD avukatları ayrıca iadenin gerçekleşmesi halinde Assange’ın katı tutukluluk tedbirleriyle karşılaşmayacağı ve yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutulmayacağını da söyledi.

Assange dünkü duruşmanın bir bölümüne video bağlantıyla katıldı. Sabah saatlerinde mahkemeye, görüntülü bağlanacak kadar iyi hissetmediğini söyleyen Assange, günün ilerleyen saatlerinde ekranda göründü.

Belmarsh Cezaevi’nden bağlanan Assange yüzünde maskesi, gömlekli, kravatlı ve elini başına koymuş bir şekilde göründü. Assange ABD avukatlarının hakkındaki tüm suçlamalarını reddetti.

Assange, ABD’ye iade edilirse casusluk yasası ile yargılanacak. Avukatları, suçlu bulunursa ABD’de 175 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor. WikiLeaks’in 2010’da binlerce gizli ABD dosyası ve diplomatik yazışma yayınlamasından beri ABD’de casusluk yasasını çiğnemek de dahil olmak üzere 18 suçlamayla aranıyor.

Mahkeme binasının dışında toplanan Assange’ın destekçileri; Assange’ın gazetecilik yaptığını, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor.

- Advertisment -