Ana SayfaHaberlerAtalay’ın vekilliğinin düşürülmesine tepkiler: “Başörtüsü yasaklarına, parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri...

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine tepkiler: “Başörtüsü yasaklarına, parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz”

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi; İstanbul, Ankara, İzmir ve Atalay’ın vekil seçildiği Hatay gibi birçok ilde protesto edildi. Liderlerden tepkiler; Özel: “Darbe girişimine direneceğiz”, Hatimoğulları: “Siyasi rehine olarak cezaevinde tutulan Can Atalay halkın vekilidir”, Akşener: “Anayasasız bir devlet tehlikesine sürükleniyoruz”, Babacan: “Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz”, Davutoğlu: Birlikte her türlü yasağa, baskıya karşı mücadele ettiğimiz; düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz”

TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine İstanbul, Ankara, İzmir ve Atalay’ın milletvekili olduğu Hatay’ın da aralarında olduğu birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.

CHP lideri Özgür Özel, Twitter hesabından görüntülü açıklama yaptı. Özel, “Bu darbe girişimine karşı direneceğiz, mücadele edeceğiz. Bu mücadelede herkesi direnmeye, mücadeleye ve bu darbe girişimine karşı pozisyon almaya, tepki göstermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla birlikte artık anayasasız bir devlet tehlikesine doğru sürükleniyoruz” ifadelerine yer verdi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “TBMM’de okunan karar yok hükmündedir. Siyasi rehine olarak cezaevinde tutulan Can Atalay halkın vekilidir. Hiçbir siyasi darbe bu gerçeği değiştiremez” mesajını paylaştı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da “Olan biten anayasal bir darbedir. Can Atalay ve demokratik siyaset hakkını kullandığı için rehin tutulan arkadaşlarımız özgürleşene kadar mücadelemizden tek bir geri adım atmayacağız” diye tweet attı.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketleyerek şunları yazdı:

“Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz. Hakkı savunan yargıçlar sayesinde o koltuklarda oturup hakkı savunan Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorsunuz. Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz.”

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, şu mesajı paylaştı:

“Artık bu iktidarı tanıyamıyorum. Birlikte her türlü yasağa, baskıya, engellemeye karşı mücadele ettiğimiz; demokrasinin tesisi, milli iradenin egemenliği, düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, seçmen özgürlüğünün ipotek altına alınması, seçilenlerin hürriyetinin tehdit edilmesidir. Bu kararı alanları kınıyorum!”

Bekir Bozdağ yuhalandı

İstanbul’da 20.00’de Beşiktaş İskelesi’nde CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve TİP yöneticileri katıldı.

Çelik yaptığı basın açıklamasında “Anayasal düzene inanan tüm İstanbullulara çağrımızdır! Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin hukuksuz bir şekilde düşürülmesine karşı hep birlikte sesimizi yükseltiyoruz” diye konuştu.

Atalay ve diğer tutuklu Gezi davası sanıklarına destek sloganları atılan eylemde, sıklıkla ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları da atıldı. Eylemciler, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülme kararını okuyan TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ı sıklıkla yuhaladı.

“Atalay’ın milletvekilliği enkaz altından çıkan bir halkın mücadelesiyle kazanılmıştır”

TİP Ankara il teşkilatı ise Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban, “Can Atalay’ın milletvekilliği bizatihi Hatay halkının emekleriyle ilmek ilmek, enkaz altından çıkan bir halkın mücadelesiyle kazanılmıştır. Ne bu ülkenin hukuk dairelerine çökmüş çetelerin aldığı kararlar, ne dün Fethullahçılara bugün Saray’a kölelik edenlerin okuduğu kararlar bu gerçeği değiştiremeyecek” diye konuştu.

Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi İzmir’de de Alsancak Garı’ndan başlayan yürüyüşle protesto edildi.

Atalay’ın 14 Mayıs seçimlerinde milletvekilliğine seçildiği Hatay’da da protesto edildi.

Uğur Mumcu Bulvarı’nda yapılan basın açıklamasını yapan Çetin Yalçınkaya, “Gezi’nin en güzel çocuklarından biri olan Can Atalay’ı, Hatay halkının iradesini ortaya koyarak milletvekili seçti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tahliye edilmesine karar vermesine rağmen tahliye edilmeyerek, AYM kararı hiçe sayıldı” diye konuştu.

Defne ve Samandağ ilçelerinde de basın açıklamaları yapıldı.

- Advertisment -