Ana SayfaHaberlerDünyaAura dolandırıcılığı: Şeyhin mücevherlerini asistanı “ruhsal temizlik” için Florida’daki guruya kargolamış

Aura dolandırıcılığı: Şeyhin mücevherlerini asistanı “ruhsal temizlik” için Florida’daki guruya kargolamış

Eski Katar Başbakanı es-Sani’nin aralarında 16 karatlık pembe bir elmasın da olduğu 90 milyon dolarlık mücevherlerini, uzun yıllardır yanında çalışan asistanı yaşam koçu desteği aldığı Florida’daki bir “guru”ya “kötü ruhlarını temizlemek için” FedEx kargoyla gönderdi. Asistan dolandırıldığını ancak mücevherleri teslim etmek üzere guru Cannes’daki buluşmaya gelmeyince anladı. John Lee adındaki yaşam koçu ABD’de tutuklandı.

Vice News’ın haberine göre her şey 2022’in Aralık ayında ünlü müzayede evi Christie’s, 35 milyon dolara satılacağı tahmin edilen büyük, kusursuz, pembe bir elmas ile ilgili müzayedeyi iptal etmesiyle başladı.

Bir elmas taciri tanınmaması için 13, 15 karata düşürülmüş 16 karatlık pembe elması tanımıştı

Bu elmas dünyanın en zengin insanlarından biri olan eski Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir es-Sani’ye aitti.

Peki, elmas müzayedeye nasıl gelmişti?

Elmasın hikayesi birkaç hafta önce, 22 Kasım’da FBI tarafından uluslararası bir takip sonucu yakalanan bir “yaşam koç”una bağlandı.

Davenport, Florida ve Paramus, New Jersey’de ikamet eden John Lee adlı bu guru dolandırıcılıktan tutuklanmıştı.

Ama dolandırıcılığın boyutları sadece ABD’yle sınırlı değildi. FBI, Avrupa, Birleşik Krallık ve Basra Körfezi’ndeki polis ve özel dedektiflerin aylarca süren takibiyle yakayı ele vermişti.

Kurbanlar listesinin ilk sırasında yer alan ve soruşturmacıların “Magdalena” adını taktıkları kişi eski Katar Başbakan’ı Sani’nin kişisel asistanııydı.

“Magdalena”, müştelerine medyumluk, yaşam ve aşk koçluğu hizmetleri sunan Purple Garden sitesi üzerinden “Giovanni” adlı bir guruyla dört yıldır irtibat halindeydi.

Her şeyini ona danışıyor, onun tavsiyeleriyle aurosını temizliyordu.

Savcılara göre Giovanni Florida’da ikamet eden John Lee’den başkası değildi. 

“Giovanni’nin” artık kaldırılmış Purple Garden biyografisinde yaptığı iş “yaşam koçu, psişik ve ilişki gurusu” olarak tarif ediliyor. 

Mentorluk ilişkisini çoğunlukla WhatsApp aracılığıyla yürüten Lee/Giovanni, Haziran 2022’de Magdalena’yı romantik ve psişik sorunlarının kaynağının kötü auralar içerdiğini söylediği kişisel mücevherleri olduğuna ikna etti.  

Soruşturmayı yürüten müfettişler “Kulağa inanılmaz gelse de, neredeyse dört yıldır onu hazırlıyordu ve o da ona güveniyordu” diye anlatıyor ilişkilerini. 

Lee, Thani’nin asistanını auralarını temizlemek için mücevveherlerini kendisine göndermeye ikna etti.

Ama Lee için bu sadece bir güven kurma adımıydı. 

Birkaç hafta sonra Magdalena’nın aurası temizlenmiş mücevherlerini FedEx aracılığıyla ona iade etti. Temizlik başarılı olmuştu.

Fakat bir sorun vardı. 

Lee’ye göre Magdalena’nın mücevherleri “kötü ruhlar” yaymış ve bu kötü ruhlar patronunun mücevherlerine de bulaşmıştı.

 Lee, bu kötü auraların tüm ev halkını riske attığını söyledi. Tek bir çözüm vardı.

Aileye herhangi bir zarar gelmeden önce Sani’nin mücevher koleksiyonunun da ruhsal olarak temizlemesi gerekiyordu.

Lee, mücevherini derhal iade ederek Magdalena’nın güvenini kazanmıştı.

Asistan Magdelana, aura sorununa kendi mücevherlerinin neden olduğuna ikna olduğu için sorunu patronuna haber vermeden düzeltmek istedi. 

Ancak ifadesine göre Magdalena’nın büyük bir endişesi vardı: Yüz milyonlarca dolar değerindeki mücevher koleksiyonu, Doha sarayında güvenlik kameralarıyla korunan bir kasada tutuluyordu.

Ama Lee yani Giovanni bunun da çaresini bulmuştu. Ona bunun bir sorun olmayacağını çünkü onu kameralara görünmez yapacak bir büyü yapacağını söyledi. Magdalena buna da ikna oldu. 

Tabii büyü işe yaramamıştı. 

12 Haziran 2022’de güvenlik kameraları, tutuklama kararına göre Magdalena’nın yaklaşık 10 dakika kasaya girdiğini kaydetmişti. Ancak güvenilir yakın asistandan kimse şüphelenmemişti.

Magdalena dört kez daha kasaya girdi.

Ve aldığı mücevherleri Doha’dan Florida’da ve New Jersey’deki adreslere dört ayrı FedEX kargosuyla kargoladı. Kargolar için 335 Katar riyali (92 $) ödedi ama zarfların içinde 

90 milyon dolar değerinde 17 adet mücevher yer alıyordu.

Ama Lee, 17 mücevherlerin ruhsal olarak temizlemenin yoğun bir çaba gerektirdiğini söyleyerek, mücevherlerle birlikte her bir paketle birlikte 50 biner dolarlık dört çek de istedi.

Zaten dört yılda site üzerinden 150 bin dolar ücret ödemiş Magdalena, dört FedEx paketinin her birine toplam 200 bin dolarlık o çekleri de özenle yerleştirdi.

Davaya bakan New York’lu özel dedektif olan eski FBI ajanı, “Belki dolandırıcılığı asistana daha iyi satmak için bunu yaptı veya belki de çok açgözlü olduğu için fazladan 200.000 $ nakit almak istedi” diye anlatıyor bunu.  

Magdalena, ilk olarak Lee’nin mücevherleri geriye yine bir FedEx kargosuyla gönderme konusunda isteksiz davranınca şüpheye düştü.

Ama Lee’nin yine ikna edici bir gerekçesi vardı: Mücevherleri FedEx aracılığıyla göndermesi halinde gümrük yetkilileri tarafından ele geçirileceğinden endişe duyduğunu söylemişti.

Magdalena teslimat için bir buluşma yeri belirledi. 

2022 Ağustos sonunda Cannes’daki yaz tatilinde Sani’ye eşlik edecekti. Orada buluşabilirlerdi. Lee, buluşmayı kabul etti. 

Ama Cannes’a gelmedi. 

Magdalena’nın panik içinde ona WhatsApp’dan yazdı. 

Ama Magdelana’nın hesap soran mesajlarına Lee şöyle cevap verdi:

 “Lütfen durun … Neden bahsettiğinizi bilmiyorum … Bir medyuma ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum … bir psikiyatriste ihtiyacınız var … Tanrı sizi korusun, lütfen beni taciz etmeyi bırakın.” 

Magdalena, nihayet dolandırıldığını farketti ve Doha’ya dönmeden durumu Sani’ye itiraf etti. 

Peki Magdalena da Lee’nin suç ortağı olabilir miydi? Müfettişler böyle düşünmüyor:

“Dosyayı ilk gören herkes, onun dahli olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündü, hikâyesini sindirmek kolay değil. Ama her ne kadar göz yaşartıcı derecede saf görünse de, dört yıl boyunca Lee’nin onda samimi bir güven oluşturduğunu ve ona en mahrem detaylarını verildiğini düşünün. Ve görünüşe göre yabancı bir misafir işçi olarak izole bir hayatı vardı, kendini profesyonel olarak çok zengin ve güçlü bir adama adamıştı. ‘Giovanni’ gibi profesyonel bir dolandırıcı, onun gibi izole edilmiş, yalnız ve biraz saf insanları arıyor.”

Şeyh Sani, yaşanan olayın duyulmaması için ödemeler yaptı ama çalınan 16 karatlık pembe elmas müzayede ortaya çıkınca gerçek ortaya çıktı. 

John Lee, 22 Kasım’da FBI tarafından yakalandıktan sonra elden çıkarmadığı nakit para ve mücevherlerin önemli bir bölümü ele geçirildi ve bir kısmı Şeth Sani’ye iade edildi. 

- Advertisment -