Ana SayfaHaberlerAvrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı verdi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı verdi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden, Osman Kavala hakkındaki AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle ihlal prosedürünün başlatılması kararı çıktı. Kararın alınabilmesi için üye ülkelerin 3'te 2'sinin oyunun alınması gerekiyordu. Türkiye, Azerbaycan'dan sonra ihlal prosedürü başlatılan ikinci ülke oldu.

Komite yaptığı oylamayla Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasını talep etti. Oylamada ihlal sürecinin başlatılabilmesi için üye ülkelerin üçte ikisinin oyu gerekiyordu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi resmi kararını yarın açıklayacak. Türkiye ile ilgili ihlal süreci başlatılması kararıyla birlikte bununla ilgili resmi bir bildirim Türkiye’ye gönderilecek ve Ankara’dan belirli bir süre içinde yanıt vermesi talep edilecek.

İkinci aşamada ise Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye’yi toplu bir şekilde AİHM’ye şikayet etmek için ayrı bir karar alacak. Bu kararın alınabilmesi için de yine üye ülkelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

AİHM’nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye’ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye’nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Bakanlar Komitesi, AİHM kararları gündemiyle yaptığı son toplantının ardından geçtiğimiz Eylül ayında, Kavala’yla ilgili AİHM kararının uygulanmaması durumunda Türkiye için ihlal prosedürünü uygulayacağını duyurmuştu.

Türkiye Dışişleri: Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını tüm üye ülkeler yönünden tarafsız bir yaklaşımla ele almalıdır

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararına ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, başka ülkelerce Kavala kararından daha eski AİHM kararlarının uygulanmadığı vurgusu yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi bugün (2 Aralık 2021) ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM’e havale etme niyetini içeren bildirimde bulunmuştur.

Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, AK’yı bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır.

Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan ülkemiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarının bilincindedir. Bu yıl içinde 128, bugüne kadar ise toplam 3674 AİHM kararı tarafımızdan uygulanmıştır.

AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi’nin gündeminde halen çok sayıda karar bulunmaktadır. Kavala kararından daha eski olan ve başka ülkeler hakkında ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki mevcut mekanizmaların hukuki ve adil bir anlayışa göre değil de, siyasi mülahazalar üzerinden belirli ülkeler aleyhinde işletilmesi her şeyden önce Avrupa Konseyi’nin kendi itibarını zedelemektedir.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, insan hakları sisteminin etkinliğini sürdürmek istiyorsa tarafgir ve seçici tutumunu bırakıp, AİHM kararlarının uygulanmasını tüm üye ülkeler yönünden tarafsız bir yaklaşımla ele almalıdır.”

- Advertisment -