Ana SayfaHaberlerAvrupa’nın doğu sınırında tarihi genişleme: Ukrayna ve Moldova’nın AB üyeliğine onay

Avrupa’nın doğu sınırında tarihi genişleme: Ukrayna ve Moldova’nın AB üyeliğine onay

Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'nın AB üyelik müzakerelerine başlaması için onay verdi. Bu adım, Aralık'taki AB zirvesinde liderlerin onayına sunulacak. Yolsuzlukla mücadele ve diğer kritik reformlarla ilerleme şartıyla alınan karar, 2004'ten bu yana AB’de yaşanacak en büyük genişlemeye kapı aralayabilir.

Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova ile AB üyelik görüşmelerinin başlatılmasına yeşil ışık yaktı. AB’nin genişlemesini hedefleyen bu strateji kapsamında, Kiev ve Kişinev’in yolsuzlukla mücadele ve diğer reform alanlarında ilerleme kaydetmesi gerekiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram’da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün, Ukrayna ve tüm Avrupa için tarihi bir adım atıldı. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

AB liderlerinin Aralık ayında yapılacak zirvede onaylaması beklenen bu adım, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Baltık ülkeleri ve Macaristan’ın da bulunduğu 10 ülkenin ABD’ye katıldığı 2004’ten bu yana blokta yaşanacak en büyük genişlemesinin önünü açabilir.

Hazırlanan raporda, belirli koşulların yerine getirilmesi halinde Bosna ile katılım görüşmelerine başlanmasının tavsiye edildiği, ayrıca Gürcistan’a adaylık statüsü verilmesinin önerildiği  de ifade ediliyor; bu hamle Gürcistan’ın nihai AB üyeliğine kapı aralayacak.

Komisyonun önerisi, Ukrayna ve Moldova’nın Mart ayına kadar reformlara ilişkin ön koşulları yerine getirmelerini öngörüyor. Reformları teşvik etmek için aday ülkelere 6 milyar avroluk bir fon ayırılmasını öngören Komisyon, bu kararla beraber Bosna’nın AB’ye üyeliğine de şartlı biçimde yeşil ışık yaktı.

- Advertisment -