Ana SayfaHaberlerAvrupa’nın en yaşanabilir kentleri arasında İstanbul, Kiev’in önünde sondan ikinci

Avrupa’nın en yaşanabilir kentleri arasında İstanbul, Kiev’in önünde sondan ikinci

The Economist bünyesindeki European Intelligence Unit’in yayımladığı “Avrupa’nın en yaşanabilir kentleri” sıralamasında ilk sırada bir kez daha Viyana var. 2022’den bu yana savaşta olan Ukrayna’nın başkenti Kiev listenin sonunda, İstanbul ise sondan ikinci sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde ise Viyana var.

European Intelligence Unit farklı kriterleri baz alarak her yıl hem dünyanın hem de Avrupa’nın en yaşanabilir kentlerini sıralıyor. Çevre ve kültür, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar başlıklarına göre 100 puan üzerinden değerlendiren Avrupa kentleri, sıklıkla dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında da ilk 10’da yer alıyor. 98.4 puanla Viyana Avrupa listesinin başını çekerken Kopenhag ve Zürih, sağladıkları refah seviyesi bakımından Viyana’yı takip ediyor.

Doğu Avrupa’da ilk sırada sahip olduğu manzaralarla bir tabloyu andıran Budapeşte yer alıyor. Yüksek puanlarına bakılırsa Çekya başkenti Prag ve Slovakya başkenti Bratislava da sakinlerine yüksek standartlar sunuyor.




Kaynak: The Economist

Kuran yakma eylemi Stockholm’ü dünya sıralamasında 22 sıra geriletti

En yaşanabilir kentler haritasını ve listeyi aşağıda paylaşacağız, ancak öncesinde dikkat çekici başka bir detaydan da söz etmek gerekebilir: Küresel sıralamaya bakıldığında pek çok Avrupa kentinin puanlarının (ve sıralamalarının) düştüğü görülüyor. Geçen yıl Stockholm’de gerçekleşen Kuran yakma eylemi şehrin sıralamada 22 basamak geriye düşmesine, yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan iç karışıklıklar ile orman yangınları ve aşırı sıcaklar Atina’nın yerini kaybetmesine sebep olmuş. Şubat 2022’den bu yana Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın başkenti Kiev, şaşırtıcı olmayan biçimde listenin son sırasında.

İstanbul 59.4 puanla sondan ikinci sırada

Kiev’in hemen önünde, yüksek enflasyon koşullarını hissetmemenin olanaksız olduğu İstanbul var. Türkiye, TÜİK’in verilerine göre dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler listesinde altıncı sırada. Yüksek enflasyonda Türkiye’nin önünde ise sadece Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve gibi üçüncü dünya ülkeleri yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye açık farkla birinci sırada.

Tüm bunlara rağmen Avrupa, EIU’ya dünyanın en yaşanabilir kıtası olma özelliğini koruyor.




Viyana, Avusturya
Görsel: Unsplash

EIU Endeksine göre Avrupa’nın en yaşanabilir beş şehri ve yüz üzerinden puanları

  1. Viyana            98.4
  2. Kopenhag       98.0
  3. Zürih               97.1
  4. Cenevre          96.8
  5. Helsinki           95.6    
- Advertisment -