Ana SayfaHaberlerAvusturya, sokağa çıkma yasağına geri dönme kararı alan ilk ülke oldu

Avusturya, sokağa çıkma yasağına geri dönme kararı alan ilk ülke oldu

Covid-19 vaka sayısının ürkütücü boyutlara ulaştığı Avusturya'da sokağa çıkma yasağı uygulamasına geri dönülüyor. Böylece yeniden kapanan ilk ülke olacak Avusturya geçen hafta aşısızların sokağa çıkmasını yasaklamış fakat bu önlem beklenen olumlu sonuçları doğurmamıştı. Avusturya bir yandan da aşı olmayı zorunlu hale getirmeyi mümkün kılacak anayasa değişikliği hazırlığı içinde.

Avusturya’da yasağın ülke çapında geçerli olacağını duyuran Başbakan Alexander Schallenberg, “Son birkaç hafta içinde aşılanmamış kişilerin aşılanması gerektiğini vurguladım. Yaptığımız tüm kampanyalara rağmen insanlara aşı yaptırmak mümkün olmadı. Şimdi kapanmaktan başka alternatifimiz kalmadı” şeklinde konuştu.

Schallenberg, sokağa çıkma yasağının önümüzdeki Pazar gününü Pazartesi’ye bağlayan gece saat 00.00’da başlayacağını ve ilk etapta 10 gün süreceğini açıkladı. Amaçlarının insanları aşı olmaya teşvik etmek ve sosyal hayattaki teması en aza indirmek olduğunu söyleyen Avusturya başbakanı, bu sürenin sonunda yeni bir değerlendirme yapılacağını ve vaka sayılarında hissedilir bir azalma olmaması durumunda, sürenin 10 gün olmak üzere 12 Aralık’a kadar uzatılacağını, aşısızlarınsa daha uzun bir süre sokağa çıkamayacağını da belirtti.

Avrupa ülkeleri arasında en düşük aşılanma oranlarından birine sahip olan Avusturya’da nüfusun yaklaşık yüzde 65’i tam aşılı. Yeni uygulamaya göre 8,9 milyon nüfusa sahip ülkede doktor muayenehaneleri, günlük yaşam için gerekli gıda ürünleri satan mağazalar ve eczaneler dışında tüm dükkânlar, sinemalar, tiyatrolar ve müzeler kapalı olacak. Okulların, öğrencilerin maske takması koşuluyla açık kalması hedefleniyor.

Başbakan Alexander Schallenberg, 1 Şubat 2022’den itibaren tüm nüfusun aşılanması için talimat verdi. Schallenberg, söz konusu tarihe kadar zorunlu aşı için gerekli anayasal hazırlığın bitirileceğini söyledi. Avusturya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında aşı zorunluluğu getiren ilk ülke olacak.

- Advertisment -