Ana SayfaHaberlerAvusturya’da mahkeme Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesine karar verdi: Son söz Adalet...

Avusturya’da mahkeme Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesine karar verdi: Son söz Adalet Bakanlığı’nda

ABD hazinesini dolandırdığı gerekçesiyle Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye mi yoksa ABD'ye mi iade edileceğine dair ilk derece mahkemesi kararını verdi. Mahkeme Korkmaz'ın ABD'nin iade talebini kara para aklama iddiası yönünden reddetti ama Korkmaz’ın soruşturmayı engelleme ve Jacob Ortell Kingston’u yanıltma iddiaları yönünden uygun buldu. Daha önce Türkiye'ye iade talebi de kabul edilen Korkmaz’la ilgili son sözü Avusturya Adalet Bakanlığı söyleyecek.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ ye iadesine ilişkin Avusturya’nın Wells kentinde devam eden iade yargılamasında Wells yerel mahkemesi kararını verdi.

Utah Eyaleti Federal Savcılığının iade talebinin dayanağı olan iddianamede Korkmaz’a yönelik 3 farklı suçlama bulunmaktaydı. Bu suçlamalar Kara Para aklama, yanıltıcı beyan vermek suretiyle  soruşturmayı karartma/engelleme ve ABD’de 2018 yılından bu yana tutuklu olan Jacob Ortell Kingston’u yanıltmak suretiyle kendisinden para almak olarak belirtilmişti.

Avusturya Wells mahkemesi verdiği kararda ABD savcılarının iddianamesini ve iade taleplerini ‘Kara para aklama’ suçlaması yönünden yetersiz buldu ve Sezgin Baran Korkmaz’ın kara para aklama suçlamasıyla ABD’ye iade edilmesini reddetti.

Diğer yandan aynı mahkeme Sezgin Baran Korkmaz’ın soruşturmayı engelleme ve Jacob Ortell Kingston’u yanıltmak suçlamalarından yargılanmak üzere ABD’ ye iade edilmesine karar verdi.

Avusturya’ da ABD’ nin talebi üzerine iade yargılamasını başlatan Wells savcılığının ve Sezgin Baran Korkmaz’ın bu kararı istinaf ederek Bölge İstinaf Mahkemesi’ne taşıma hakkı bulunuyor.

Daha önce Türkiye’nin iade talebi kabul edilen Sezgin Baran Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceği ile ilgili son kararı ise Avusturya Adalet Bakanlığı verecke.

Ne olmuştu?

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu.

Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırmış, paranın bir kısmının Türkiye’de Korkmaz ve sahibi olduğu SBK Holding aracılığıyla aklanmaya çalışıldığı iddia edilmişti.

2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak yer alan Korkmaz, 2021 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık olmuştu.

Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’nin gündemine Sedat Peker’in ortaya döktüğü kirli ilişkilerle gelmişti.

Peker, hakkında Türkiye’de de bir soruşturma bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışına çıkmadan önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü iddia etmiş ve Soylu’nun, Korkmaz’a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürdü.

Yurtdışına kaçan Korkmaz Avusturalya da ABD’nin talebiyle tutuklanmış, Korkmaz’ın iadesi için ABD ve Türkiye kendi ülkelerine teslim talebiyle başvuru yapmıştı.

- Advertisment -