Ana SayfaHaberlerAYM, 6'ya karşı 9 oyla HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının geçici olarak...

AYM, 6’ya karşı 9 oyla HDP’nin Hazine yardımı bulunan hesaplarının geçici olarak bloke edilmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hazine yardımı bulunan hesaplarının geçici olarak bloke edilmesine karar verdi. Karar altıya karşı dokuz oy çokluğuyla alındı. Hesaplara bloke kararı çıkmasaydı seçim öncesinde HDP'ye 539 buçuk milyon lira Hazine yardımı yapılacaktı. Karara HDP cephesinden ilk tepki Saruhan Oluç'tan geldi: "AYM siyasi baskılara dayanamadı ve hukuksuz bir karar aldı."

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.

Karar, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda 6’ya karşı 9 oy çokluğu ile kabul edildi.

İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor.

Böylece HDP 10 Ocak Pazartesi günü partilerin hesabına yatırılacak yardımdan faydalanamayacak.

Hesaplara bloke kararı çıkmasaydı seçim öncesinde HDP’ye 539,5 milyon lira Hazine yardımı yapılacaktı.

Geçici bloke kararı davada sonuç çıkana kadar devam edecek. HDP’nin kapatılması için ise AYM Genel Kurulu’nda üçte iki oy (10/15) sağlanması gerekecek.

Karara ilk tepki HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’tan geldi. Oluç,”AYM siyasi baskılara dayanamadı ve hukuksuz bir karar aldı” ifadelerini kullandı.

Saruhan Oluç ayrıca 3 Ocak Salı günü katıldığı Serbest TV canlı yayınında “İktidar bizi siyasi yasaklı yaparak, partimizi kapatarak büyük kaybettirmeyi planlıyorsa emin olsunlar ki daha büyük biz onlara kaybettireceğiz” demişti.

HDP yönetimi AYM kararının ardından özel gündemle toplandı. Toplantı sürerken basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, AYM kararını kabul etmediklerini çünkü kararın meşru olmadığını söyledi.

HDP’ye yapılacak Hazine yardımından birkaç gün önce AYM’nin böylesi bir karar almasının HDP üzerindeki siyasi baskıların ne denli ağırlaştığı kadar AYM’nin de bu baskılara boyun eğdiğini gösterdiğini anlatan Günay, “AYM, iktidarın seçim kampanyasına alet olmuştur. Türkiye’nin demokrasi tarihine bu kararla kara bir leke sürmüştür. AYM bugün ihsas-ı rey yapmadı aslında seçimle ilgili kararını açıkladı. AYM’nin nihai kararı AKP’nin seçim çalışmalarına katkıda bulunmak olmuştur. Türk halklarının iradesini yok saymıştır” diye konuştu.

HDP’nin asla güçsüz bırakılamayacağını savunan Günay, HDP için asıl Hazine yardımının HDP’ye gönül veren milyonlarca insan olduğunu kaydetti. Günay, “Şimdi daha güçlüyüz. Faşizme karşı daha büyük kazanacağız” dedi.

- Advertisment -