Ana SayfaHaberlerAYM, Çağlayan saldırganı için 2020’de adil yargılanmayı ihlal kararı vermiş. İktidara yakın...

AYM, Çağlayan saldırganı için 2020’de adil yargılanmayı ihlal kararı vermiş. İktidara yakın medya: “AYM bakın kimlerle kol kola”

Çağlayan Adliyesi’ndeki terör saldırısında öldürülen DHKP/C’li saldırganlardan Emrah Yayla’nın duruşma salonunda savunma yapma hakkının ihlal edildiğiyle ilgili başvurusunda 2020 yılında AYM’nin verdiği hak ihlali kararı, iktidara yakın medyada “AYM tahliye etti” diye verildi. Sabah ve MHP’ye yakın Bengitürk, “skandal karar” manşetleri attı.

Çağlayan Adliyesi’nin C kapısının karşısındaki polis noktasına yapılan terör saldırısı sonucu çıkan çatışmada DHKP/C mensubu olduğu açıklanan iki saldırgan öldürüldü.

Öldürülen saldırganlardan Emrah Yayla’nın 2017 yılında duruşma salonunda savunma yapma hakkının ihlal edildiğiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı bir başvuruya, AYM’nin 2020 yılında hak ihlali kararı verdiği ortaya çıktı.

2020’de savunma hakkının ihlali kararı verildi

2008’de DHKP/C üyeliği ve patlayıcı madde bulundurma suçlarından 15 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Yayla’ya, cezaevinde bulunduğu süreçte 2016’da cezaevindeki ring aracı içinde slogan attığı gerekçesiyle disiplin suçundan iki ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verildi.

Yayla, duruşma salonunda savunma yapmasına izin verilmeksizin SEGBİS aracılığıyla savunması alınarak disiplin cezası verildiğiyle ilgili itirazlarının reddedilmesi üzerine 2017’de AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM, 2020’de Yayla’nın başvurusuyla ilgili adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yapılmasına ve karar örneğinin ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti. AYM’nin kararında şu ifadeler yer aldı:

“Hâkimlikçe hiçbir alternatif değerlendirilmeden ve olaya özgü somut gerekçeler de sunulmadan genel ve kategorik bir yaklaşımla başvurucunun duruşmada hazır bulunma talepleri reddedilmiştir.”

Sabah: “DHKP/C terör örgütü üyesi olan Emrah Yayla hakkında Anayasa Mahkemesi’nin skandal bir karar verdiği ortaya çıktı”

Sabah, AYM’nin 2020’deki karar için “Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayının C Kapısı önündeki polis noktasına silahlı saldırı düzenleyen DHKP/C terör örgütü üyesi olan Emrah Yayla hakkında Anayasa Mahkemesi’nin skandal bir karar verdiği ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi.

Bengütürk, Yeni Akit, Takvim de Sabah’ın bu haberine yer verdi.

Yeni Akit.

Saldırganın AYM kararıyla tahliye edildiğini sandılar

Gazeteci İbrahim Karagül’ün de aralarında olduğu bazı sosyal medya kullanıcıları ise “Emrah Yayla, AYM kararıyla serbest bırakılmış” diye tweetler attı.

- Advertisment -