Ana SayfaHaberlerAYM, HDP görüşmesi öncesinde AYM’de 'parti kapatma yasası' davası açacak

AYM, HDP görüşmesi öncesinde AYM’de ‘parti kapatma yasası’ davası açacak

Parti kapatma için Anayasa’da 3'te 2 çoğunluk aranacağı, Siyasi Partiler Yasası’nda ise 5'te 3 çoğunluk aranacağı belirtiliyor. AYM bu çelişkiyi gidermek için kendine 'parti kapatma yasası' davası açacak. Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili hükmü iptal edilecek. HDP görüşmesi Anayasa’da belirtilen 3'te 2 çoğunluk şartı ile yapılacak.

Habertürk’ün haberine göre, AYM Genel Kurulu’nda parti kapatma davalarında hangi çoğunluğun aranacağı konusu tartışıldı. Çünkü bu konuda Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası farklı hükümler içeriyor. Anayasa’da bir siyasi partinin temelli kapatılmasında 3’te 2 çoğunluk aranacağı (2010 değişikliği) hüküm altına alınırken, Siyasi Partiler Yasası’nda 5’te 3 çoğunluk aranacağı (2003 düzenlemesi) hükmüne yer veriliyor.

Genel Kurul’da yapılan müzakereler sonucunda bu çelişkinin giderilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Buna göre, AYM Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili hükmünün iptali için kendi kendine dava açacak. Bu kapsamda bir raportör görevlendirmesi yapıldı. Raportör Anayasa ve yasa hükümlerini inceleyerek, hazırlayacağı raporu AYM Genel Kurulu’na sunacak.

Rapor gelince AYM kendi kendine iptal davası açacak

Raporun gelmesinin ardından AYM, kendi kendine iptal davası açacak. Siyasi Partiler Yasası’ndaki parti kapatma görüşmelerinde 5’te 3 çoğunluk aranacağına dair hükmün iptali istenecek. AYM, HDP görüşmesi öncesinde bu gündemle toplanarak, ilgili hükmün iptaline karar verecek. HDP görüşmesi Anayasa’da yer alan 3’te 2 çoğunluk (kapatma için 15 üyeden en az 10’unun “evet” demesi gerekecek) şartı üzerinden gerçekleştirilecek.

- Advertisment -