Ana SayfaHaberlerAYM, HDP iddianamesini oy birliği ile kabul etti

AYM, HDP iddianamesini oy birliği ile kabul etti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi. HDP'nin Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesi talebinin bu aşamada reddine hükmedildi.

843 sayfalık HDP kapatma davası iddianamesinde 451 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor. İddianamede HDP’nin banka hesabına tedbir konulması da talep edildi ancak AYM bu talebi yerinde görmedi. 

Süreç nasıl işleyecek?

İddianame, ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP’nin tanınan süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ek süre talebini de AYM heyeti karara bağlayacak. HDP tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak. Bekir Şahin’in görüşü de HDP’ye gönderilecek.

Anayasa Mahkemesi’nce belirlenecek tarihte Şahin sözlü açıklama, HDP yöneticileri de sözlü savunma yapacak. Davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Davayı 15 kişilik AYM heyeti karara bağlayacak

Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için gün belirleyecek ve üyeler kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Davayı 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Dava sonunda Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre HDP’nin devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin (10 üye) oyuyla karar verilebilecek.

- Advertisment -