Ana SayfaHaberlerAYM “Trendyol’un tekelleşmesini önleme yasası”nın iptalini reddetti: Cumhuriyet gazetesinde krize neden olmuştu

AYM “Trendyol’un tekelleşmesini önleme yasası”nın iptalini reddetti: Cumhuriyet gazetesinde krize neden olmuştu

Çinli Ali Baba’nın satın aldığı Trendyol’un tekelleşmesine karşı 2022’de Meclis’ten oy birliğiyle geçen ama daha sonra CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü, medyada aleyhine bir kampanyanın başladığı ve çıkarılan yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edildiği e-ticaret yasasının iptal istemini Anayasa Mahkemesi reddetti. Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetiminde çıkan kriz sonucu, Trendyol’un Cumhuriyet’e para karşılığında düzenleme aleyhinde haber yaptırdığı ortaya çıkmıştı. Aynı dönemde başka medya kuruluşlarında da e-ticaret düzenlemesi aleyhinde yayınlar yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Trendyol’un tekelleşmesini engellemek amacıyla geçen sene TBMM’den oy birliğiyle geçen ama CHP’nin daha sonra iptali için başvurduğu e-ticaret yasasının iptali istemini reddetti.

AYM’nin 13.07.2023 tarihli toplantısında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un iptali istenen maddeleri incelendi ve iptal taleplerinin reddine karar verildi.

Düzenleme aleyhinde medyada kampanya yürütülmüştü. Cumhuriyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yapan Tuncay Mollaveisoğlu, kendisinden önceki yönetimin “para karşılığı haber yaptığını” iddia etmiş ve ardından gazeteden istifa etmişti. Gazeteci Faruk Bildirici, Mollaveisoğlu’nun istifasına neden olan olayın Trendyol’un düzenleme aleyhindeki lobi faaliyeti olduğunu yazmıştı.

Ne olmuştu?

- Advertisment -