Ana SayfaHaberlerAYM’nin hak ihlali ve tahliye kararına rağmen Gergerlioğlu hâlâ tahliye edilmedi

AYM’nin hak ihlali ve tahliye kararına rağmen Gergerlioğlu hâlâ tahliye edilmedi

Bir haber linkini sosyal medya hesabından paylaştığı için hapis cezası alan ve milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Anayasa Mahkemesi dün (1 Temmuz) hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye işlemi henüz gerçekleşmedi. Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile “Babam hakkında, yüksek mahkeme tahliye kararı vermişken ve bir dakika daha hapiste tutulmaması gerekirken hala tahliye işlemi yapılmıyor. Neyi bekliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onaylamıştı.

Yargıtay’ın onama kararı Meclis’e ulaşmış ve Meclis’te okunarak Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürülmüştü.

Gergerlioğlu, 2 Nisan’da evinde gözaltına alınmış ve cezaevine gönderilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), vekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu dün (1 Temmuz) sonuçlandırmış ve hak ihlali kararı vermişti.

Yüksek Mahkeme, Gergerlioğlu’nun ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ile ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine karar vermişti.

Mahkeme ayrıca Gergerlioğlu hakkında ilk cezayı veren Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi’ne ivedilikle yazı gönderilerek tahliye edilmesi için gerekli işlemin yapılmasına hükmetmişti.

Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki karar AYM’nin sitesinde yayınlanarak kesinleşti.

Kararın üzerinden 24 saati aşkın süre geçmesine rağmen, Ömer Faruk Gergerlioğlu halen tahliye edilmedi.

Duruma sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile tepki gösteren Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu şu ifadeleri kullandı:

“Babam hakkında, yüksek mahkeme tahliye kararı vermişken ve bir dakika daha hapiste tutulmaması gerekirken hala tahliye işlemi yapılmıyor. Neyi bekliyorsunuz?”

“AYM, avukatlarımıza karar metnini dahi hala vermedi. Duruma ilişkin soru sorulduğunda ise bir şey söyleyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Kocaeli 2. Ağır Ceza ise AYM’den gelecek yazının ekranlarına düşmediğini söylüyor. UYAP’ta da bir şey yok. Ne oldu karar, buharlaştı mı?”

- Advertisment -