Ana SayfaHaberler“Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor”

“Azerbaycan, Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor”

İsrailli gazeteci Barak Ravid’in iddiası: Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor. Aliyev’in müzakereler için görev verdiği iki danışmanı İsrailli yetkililere Erdoğan’ın ilişkileri geliştirmeye olumlu yaklaştığını söyledi.

İsrail hükümet çevrelerine yakın olan gazeteci Ravid’in Axios sitesinde çıkam haberi şöyle:

“Türkiye ve İsrail, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da Ermenistan’a karşı kazandığı son zaferde kilit roller oynadı. Konuştuğum üst düzey İsrailli yetkililer, ateşkesten birkaç hafta sonra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki müttefiki arasındaki ilişkileri düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Hem Türkiye hem de İsrail’den aldığı dronelar ve diğer silah sistemleri, Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı askeri üstünlük kazanmasına yardımcı oldu. Ancak Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler son on yıldır donmuş durumda.

Aliyev’in danışmanları İsrailli meslektaşlarına, ilişkileri geliştirme fikrine Erdoğan’ın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Aliyev’in danışmanlarına göre Erdoğan, İsrail karşıtı değil ama artık kendisine tavsiyede bulunmayan danışmanları tarafından İsrail’e karşı kışkırtıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, Azerbaycan’ın, İsrail ve Türkiye’nin arayı düzeltmesi için zamanın uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.

İsrailli bir yetkili şunları söyledi: “Aliyev ve kıdemli danışmanları Türkiye ve İsrail’in normal ilişkilere dönmesini görmek istediklerini ve bunun gerçekleşmesi için yardım etmeye istekli olduklarını bildirdiler.”

Aliyev’in dış politika danışmanı gibi İsrail Dışişleri Bakanlığı da haber için yorum yapmayı reddetti.

Ancak İsrailli yetkililer, Erdoğan’ın gerçek niyetiyle ilgili şüpheleri göz önüne alındığında çok dikkatli olacaklarını söylüyor.

Her halükarda İsrail, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için Yunanistan ve Kıbrıs ile ilişkilerine zarar vermeyecek.

- Advertisment -