Ana SayfaHaberlerBabacan Hakkari’de: Kürtçeyi yeniden ‘bilinmeyen bir dil’ yaptınız, özür dileyin

Babacan Hakkari’de: Kürtçeyi yeniden ‘bilinmeyen bir dil’ yaptınız, özür dileyin

DEVA Lideri Ali Babacan, Hakkari’de konuştu. Kürt meselesinin yeniden diriltildiğini söyleyen Babacan, konuşmasında Erdoğan ile Bahçeli arasındaki eski tartışmalara yer verdi: “Erdoğan, Bahçeli’yi kastederek ‘Ülkenin huzursuzluğunda bunların yeri vardır’ demişti.”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hakkari’de partisinin il kongresinde konuştu. Kürt meselesine ilişkin mesajlar veren Babacan, hükümeti “Kürtçeyi yeniden bilinmeyen bir dil yaptığınız için özür dileyin” sözleriyle eleştirdi.

Babacan şunları söyledi:

“Duvarlara, pankartlara ‘güven ve istikrar’ yazacağınıza ‘özür diliyoruz’ yazın. Mesela seçme ve seçilme hakkını gasp ettiğiniz halkımızdan özür dileyin. Kürtçeyi yeniden ‘bilinmeyen bir dil’ yaptığınız için, bu milleti yarı yolda bırakıp, Kürt meselesini yeniden dirilttiğiniz için özür dileyin. KHK’larla işlerine son verdiğiniz ve yargı kararına rağmen işine iade etmediğiniz vatandaşlarımızdan özür dileyin.”

“Küçük ortağın gemisine binip, rotayı Perinçek’e verdiler”

Konuşmasında HDP’ye açılan kapatılma davasına da değinen Babacan, Erdoğan’ı Bahçeli ve Perinçek’le aynı gemide olmakla eleştirdi. Konuşmasında BDP’nin kapatılmasına ilişkin tartışmalar sırasında Erdoğan ile Bahçeli arasında yaşanan sataşmalara da yer veren Babacan şunları söyledi:

“Halkın güvenini kaybettikçe ne yaptılar? 6 milyon oy almış, Meclisimizde en çok milletvekili bulunan ikinci sıradaki muhalefet partisini kapatmayı gündeme getirdiler. Gerginlik artsın, huzur kalmasın diye yapmayacakları şey yok. Çünkü başarı üretemiyorlar. Defalarca kendileri ‘Parti kapatmak olmaz’ dedi. Hatta şimdiki küçük ortağa laf yetiştiriyordu. Zamanında da kapatılmaya çalışılan bir parti vardı. Sayın Erdoğan, onun kapatılmasını istediği için Sayın Bahçeli’yi kastederek ‘Ülkenin huzursuzluğunda bunların yeri vardır’ dedi. Şimdi küçük ortağın gemisine bindiler, rotayı da Perinçek’in eline verdiler.”

“Sınırların anlamsızlaştığı bir coğrafya istiyoruz”

Hakkari’de Irak ile ilişkilere de değinen Babacan şu ifadeleri kullandı:

“Hemen yanı başımızdaki Irak’a bakın. Bağdat bir kültür ve medeniyet şehri. Mezopotamya uygarlığı var bu topraklarda. Çok büyük doğal kaynaklar var. Irak’ın yeni gerçeklerini kabul etmek lazım. Irak’la her türlü ilişkiyi geliştirmek lazım.”

“Bütün bu coğrafya için bir ilkeyi savunduk. İnsanlar ülkeden ülkeye serbestçe dolaşabilmeli. Ürünler, ticaret serbest olacak. Sermaye rahat hareket edecek. Fikirler rahat hareket edecek. Adeta bütün bu hudutların anlamsızlaştığı bir coğrafya hayalimiz var. Gerçek refah, gerçek barış, gerçek huzur böyle sağlanır. Sınırlara beton duvarlar örerek değil; tam tersine komşularımıza gönlümüzü ve kapılarımızı açarak sağlanır. İnsanların, ürünlerin, sermayenin rahat hareket ettiği coğrafya topyekûn kalkınmayı beraberinde getirecek.”

DEVA Lideri, Hakkari ziyaretini yarın Şemdinli ve Yüksekova ile sürdürecek.

- Advertisment -