Ana SayfaHaberlerBabacan: “Kanun karşısında Dersimli Kemal’den, İzmitli Meral’den, Mardinli Mithat’tan, Osmaniyeli Devlet’ten ne...

Babacan: “Kanun karşısında Dersimli Kemal’den, İzmitli Meral’den, Mardinli Mithat’tan, Osmaniyeli Devlet’ten ne farkınız var?”

Ali Babacan, Amerikan CBS kanalına “Bana hakaretten açılmış dava yok” diyen Erdoğan’a seslendi: “Sayın Erdoğan; sizin, kanunlar karşısında, Dersimli Kemal’den, İzmitli Meral’den, Mardinli Mithat’tan, Osmaniyeli Devlet’ten ne farkınız var? Genel başkan şapkanızı takıp taraflı davrandığınız anda diğer genel başkanlarla mevzuat önünde eşitlenmeniz gerekir. Adalet, hakkaniyet bunu gerektirir.”

DEVA Partisi Denizli Kongresi’nde konuşan Babacan’ın gündeminde “cumhurbaşkanına hakaret” davaları vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de katıldığı CBS yayınında hakaret davalarına ilişkin bir soru üzerine kullandığı “Benim hakkımda açılmış böyle davalar falan yok. Bunları kaynağında araştırıyor musunuz?” ifadelerini ekranda gösteren Babacan, cumhurbaşkanına hakaret suçunun adli verilerini paylaştı:

“‘Dava falan yok’ diyor ya. İşte olmayan dava sayıları: Kendisinin cumhurbaşkanı olduğu 2014 yılından 2020 yılına kadar TCK 299. maddesine istinaden tam 160 bin adet soruşturma açılmış. 35 bin 500 adet dava açılmış. Sayın Erdoğan uluslararası kuruluşları beğenmiyor ya hani. Bu verilerin kaynağı kendi Adalet Bakanlığı.”

“Bu tabloda parti-devlet var”

“Bu tabloda; vatandaşıyla kavgaya tutuşan bir cumhurbaşkanı var. Yürütmenin etkisi altına girmiş bir yargı, paspas edilen ifade özgürlüğü var. Bütün bir ülkeyi ceza tehdidiyle susturacağını zanneden bir kişi var. Kanunların sadece tek bir siyasi partinin genel başkanını korumak amacıyla kullanılması var. Bu tabloda, parti-devlet var.”

“Diğer genel başkanlarla mevzuat önünde eşitlenmeniz gerekir”

“Sayın Erdoğan; sizin, kanunlar karşısında, Dersimli Kemal’den, İzmitli Meral’den, Mardinli Mithat’tan, Osmaniyeli Devlet’ten ne farkınız var? Bakkal Ahmet amcadan, üniversite öğrencisi Levent’ten yasalar önünde ne ayrıcalığınız var? Genel başkan şapkanızı takıp taraflı davrandığınız anda diğer genel başkanlarla mevzuat önünde eşitlenmeniz gerekir. Adalet, hakkaniyet bunu gerektirir.”

“Cumhurbaşkanına hakaretten cezalandırdıkları gençleri yurttan atıyorlar”

“Soruşturma ve dava falan açmakla da yetinmiyorlar. Ek yaptırımlar getiriyorlar. Bir öğrenciyi cumhurbaşkanına hakaret suçundan cezalandırırlarsa, o öğrenciye yurt da vermiyorlar. Yurtta kalırken, bu suçlamadan dolayı ceza alırsa, ilişiğini kesiyorlar, hakaret dedikleri de en ufak eleştiri. 17-18 yaşında Cumhurbaşkanı’na muhalif gençler. Bu zihniyet, çocuklara bile ‘Bana muhalifsen, sana yatacak yatak yok’ diyor. Vatandaşlar arasında ayrımcılık yapıyor. Korkmuyoruz, ülkeye ifade özgürlüğü getireceğiz.”

‘Bu sistem tarih kitaplarına ‘gerileme dönemi’ diye geçecek’

Babacan, ayrıca kürsüden yayımladığı grafiklerle kendi dönemi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemindeki ekonomik verileri karşılaştırdı. Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tarih kitaplarına ‘gerileme dönemi’ olarak geçeceğini öne sürdü.

- Advertisment -