Ana SayfaHaberlerGündemBabacan’dan Çin’de Washington-Pekin gerilimi uyarıları: “Birinin kaybettiğini öbürünün kazandığı bir oyunun sonu...

Babacan’dan Çin’de Washington-Pekin gerilimi uyarıları: “Birinin kaybettiğini öbürünün kazandığı bir oyunun sonu çatışmadır”

Babacan, Çin Hangzhou’da “Tsinghua PBCSF Küresel Finans Forumu”nda yaptığı konuşmada ABD-Çin gerilimini değerlendirdi: “ABD ve Çin arasındaki stratejik rekabet diğer ülkeler için de zararlı sonuçlar oluşturmaya başladı. Toplamı sıfır eden, birinin kaybettiğini öbürünün kazandığı bir oyunun sonu çatışmadır. Çin’le ABD arasında öncelikle ekonomi, teknoloji ve jeopolitik konularla ilgili diyalog mekanizması oluşturulmalı.”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Çin’in Hangzhou şehrinde Tsinghua Üniversitesi ile Reinventing Bretton Woods Committee’nin ortaklaşa düzenlediği “Tsinghua PBCSF Küresel Finans Forumu”nda bir konuşma yaptı.

Babacan, uluslararası finansal mimariyle ilgili değerlendirmeler yaptığı konuşmasında ABD-Çin gerilimine de değindi. Babacan’ın konuşmasının ilgili bölümü şöyle:

“ABD’nin Çin’le ilgili söyledikleri, Çin’de ABD ile ilgili arz edilen görüşler, aradaki uçurumun hızla büyüdüğünü gösteriyor. ABD ve Çin arasındaki stratejik rekabet her iki ülke için de, diğer ülkeler için de zararlı sonuçlar oluşturmaya başladı. Bu durum pek çok ülkenin ve geniş bir coğrafyanın da olumsuz etkileneceği sonuçlar meydana getirecek.

Unutmayalım, toplamı sıfır eden, birinin kaybettiğini öbürünün kazandığı bir oyunun sonu çatışmadır. İlişkileri kazan-kazan odaklı yürütmek gerekir. Bunun içinde diyalog ve iş birliği mekanizmalarına ihtiyaç vardır.

Çin’le ABD arasında öncelikle üç konuda diyalog mekanizması oluşturulmalı: Ekonomi, teknoloji ve jeopolitik konular.

Bu mekanizmalarının kalıcı ve süreklilik arzeden mekanizmalar olması gerekir. Hükümetlerin farklı seviyelerde temsil edildiği, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de içinde olduğu yapıların kurulması gerekir.”

- Advertisment -