Ana SayfaHaberlerBAE prensi Bin Zayed Türkiye’ye geliyor

BAE prensi Bin Zayed Türkiye’ye geliyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliaht prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan Türkiye’ye geliyor. Bin Zayed’in ziyaretinde Türkiye’yle ekonomik ilişkiler ve Sedat Peker konularının ele alınacağı iddia ediliyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geliyor.

Independent Türkçe’nin ulaştığı kaynaklara göre daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüşen Muhammed bin Zayed’in çantasında ekonomi ve ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok konu başlığı var. Muhammed bin Zayed’in çantasındaki en önemli başlık ekonomi alanında; BAE, İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye’ye ticaret yolu açmak istiyor.

Söz konusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah – Mersin güzergâhında deniz yoluyla 20 gün süren taşıma, 6 ila 8 günde yapılabilir hale gelecek.

İran söz konusu anlaşmayı resmi olarak duyurmuştu.

Özellikle bu yeni koridorla birlikte Türkiye’de yapılacak olan yatırımlar masaya yatırılacak.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Katar krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Sedat Peker’in Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmesiyle birlikte gerginleşen ilişkiler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan’ın telefon görüşmesiyle yumuşama eğilimine girmişti.

Dışişleri bakanlarının görüşmesinden sonra diplomasi trafiği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed’i kabul etmesiyle devam etti.

Türkiye ve BAE arasındaki diplomasi 31 Ağustos’ta ülkenin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed (MBZ) ile yapılan telefon görüşmesi ile devam etti. Şeyh Tahnoun’un aynı zamanda MBZ’nin kardeşi olması, Erdoğan’ın temaslarının önemini ortaya koyması açısından ayrıca dikkat çekiciydi.

Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy sosyal medya hesabından, bin Zayed’in ziyaretinin ardından Sedat Peker’in BAE’den ayrılacağının iddia edildiğini duyurdu.

- Advertisment -